Orbán: Megvédjük a földet a spekulánsoktól

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának kongresszusán Cegléden
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint az új földtörvénynek köszönhetően vége a külföldiek termőföldszerzésének és a zsebszerződéseknek. Készül az agrárbank és az öntözési hivatal is.
Vágólapra másolva!

Az új földtörvény teljes egészében véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi "a zsebszerződéssel kilopott földet", megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Cegléden, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának kongresszusán.

"Ha nem hátrálunk meg, ha nem hagy el az erőnk", 2013-ban olyan változások történnek a magyar mezőgazdaságban, amilyenekre 50-100 éve nem volt példa - jelentette ki a kormányfő a parlament előtt fekvő új földtörvényre utalva. A jogszabály modern agráriumot teremt majd, a szocialista mezőgazdaság szocializmust túlélt híveinek kora ugyanis lejárt - fogalmazott a ceglédi művelődési központ színháztermét megtöltő fiatal gazdák előtt.

Arra a magoszos felvetésre reagálva, hogy a földtörvény legyen kétharmados jogszabály, a miniszterelnök azt mondta, megfontolják a javaslatot, "de győzelemre készülünk, úgyhogy a vészforgatókönyveknek még nem jött el az ideje".

Orbán Viktor előadásában szorgalmazta azt is, hogy folytatódjon az állami földbérletek megújítása. "Zavarórepülések mindig voltak, mindig lesznek. Ahol hús van, légy is van" - fogalmazott, hozzátéve, hogy nem sétagaloppról, hanem folyamatos küzdelemről van szó, de - biztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert - "tessék még több földet elvenni a hosszú távú gazdálkodási szerződésekből, és odaadni újaknak". Példaként említette, hogy Csongrád megyében ma 45-ször, Győr-Moson-Sopronban pedig 20-szor annyi a földhasználó, mint 2012 előtt volt. "Ne engedjük, hogy a médiabotrányok meg balhék eltereljék a figyelmünket a lényegről" - jelentette ki.

A miniszterelnök egyúttal azt is jelezte, hogy megtették az előkészületeket az agrárbank létrehozására, de mindaddig nem lehet megnyitni, amíg nem tudni, milyen hiteltermékeket érdemes kínálni a gazdáknak. Bejelentette azt is, hogy döntött a kormány az öntözési hivatal létrehozásáról, mert új alapokra kell helyezni a mezőgazdasági vízgazdálkodást. A vita már csak azon van, hogy a közmunkáért felelős Belügyminisztérium vagy a vidékfejlesztési tárca legyen-e az építtető, az infrastruktúra rendbe hozója.

Forrás: MTI/Bugány János
Orbán Viktor beszéde közben

A földpályázati rendszert többször bírálta Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár. A fideszes képviselő a Baranya, Borsod és Fejér megyei földterületek bérbeadásának vizsgálatánál például megállapította, hogy a helyben lakók csak a földek negyedét nyerték el, a legnagyobb területek "Fidesz-közeli érdekeltségekhez" kerültek. Ángyán József ez év elején azért mondott le a vidékfejlesztési államtitkári posztról, mert - mint egy később kiszivárgott levelében fogalmazott - "zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", "maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák" és "állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók" koalíciója ellehetetlenítette a családi gazdaságok megerősítése érdekében végzett munkáját.