470 ezerért ír egy oldalt a Századvég

Vágólapra másolva!
Az intézet tanulmányírásért, tanácsadásért már az idei első félévben felvette a milliárdos keretösszeget a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint a Századvég-csoport az idei első félévben közel egymilliárd forintért készített közpolitikai tanulmányokat, és a szerződés szerint elszámolható keretösszeg 99,67%-át felhasználta - derült ki abban a perben, amelyet az Eötvös Károly Intézet indított a minisztérium ellen közérdekű adatok megismerése miatt.

A megismerni kívánt adatok olyan szerződés-teljesítésekkel függenek össze, amely alapján a Századvég-csoport február 23. és május 31. között, rendkívül rövid idő alatt végzett munkájáért, közel egymilliárd forint vállalkozási díjat kapott tanulmányírásért, tanácsadásért és hasonló szolgáltatásokért. Ha a vállalkozó hétvégén és minden munkaszüneti napon dolgozott, akkor is naponta kilenc és félmillió forint közpénzért tette ezt - közölte az intézet.

A per még nem ért véget, azonban az első tárgyaláson a minisztérium jogi képviselője által átadott irat szerint "a Századvég Konzorciummal kötött szerződés 2011. évi 939.632.750.- forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933.695.905.- forint összeg került kifizetésre. A ki nem fizetett összeg 5.936.845.- forint" - olvasható a közleményben.

Az intézet szerint a legjóindulatúbb számítás szerint is egy oldalnyi leírt tanulmányra 470.000 forint, egy szerzői ívre 9.500.000 forint jut.

Az [origo] tavasszal számolt be arról, hogy a több mint 2 milliárd forintos keretszerződés első érdemi megbízásaként dolgozta ki a Századvég Gazdaságkutató a BKV finanszírozási reformját tartalmazó koncepciót.

A nemzeti fejlesztési tárca február végén tette közzé a kormányzati honlapon annak a Századvég-csoporttal decemberben kötött szerződésnek a kiegészítését, amelynek értelmében a régóta a jobboldal szellemi háttérbázisának számító Századvég Alapítvány, a tavaly szeptemberig Giró-Szász András által vezetett Strategopolis Kft. és a kormányszóvivői kinevezésig szintén Giró-Szász tulajdonában lévő Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014 végéig elemzéseket és szakpolitikai tanulmányokat készít a különböző minisztériumoknak összesen több mint 2 milliárd forintért.

A Századvég Gazdaságkutató vezérigazgatója, Fürjes Balázs Zoltán a javaslatcsomaggal kapcsolatban megerősítette az [origo] értesülését, miszerint a cégnél egy ötfős szakértői csapat mindössze két hetet kapott a reformkoncepció összeállítására.