Vágólapra másolva!
Országszerte hiánycikk a tetanuszinjekció - írja a Népsszabadság. Ezt a szert valamennyi szúrt, harapott, lőtt sérülés esetén kötelező beadni a sérülteknek. Amíg meg nem oldódik a probléma, addig külföldről lehet behozni a szert.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel is voltak gondok a tetanuszinjekció-ellátással, és most ismét hiánycikk a tetanuszoltás - írja a Népszabadság. A szer életmentő gyógyszernek számít, egy nagyobb kórház sürgősségi ügyeletén naponta 40-50 ampullát is elhasználnak.

A készítmény forgalmazója egy hónappal ezelőtt jelezte a hatóságoknak, hogy nem tud szállítani. A kórházak egyelőre egyedi importengedéllyel jutnak a gyógyszerhez, ez azonban drágábbá teszi a beszerzést.

A lapnak a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) megerősítette, hogy a szert forgalmazó cég "átmeneti termékhiányt jelentett" szeptember 12-én. Ezt kéthetes időtartamra jelezte, de kétszer meghosszabbította. A hiány a kormányzati háttérintézmény szerint október végére szűnhet meg. Addig is a szer behozatalára soron kívül ad engedélyt a GYEMSZI.