Csak háromszor látta a vörösiszap-kazettákat a Mal-vezér

Vágólapra másolva!
A vörösiszapper elsőrendű vádlottja, a Mal Zrt. vezérigazgatója szerint a cég környezetvédelmi rendszere nem jelezte az iszapömlést.
Vágólapra másolva!

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. környezetvédelmi rendszere nem jelezte előre a katasztrófát - mondta a cég vezérigazgatója, a vörösiszap-katasztrófa ügyében indult büntetőper elsőrendű vádlottja szerdán a Veszprémi Törvényszéken.

Az elsőrendű vádlott, aki a katasztrófa idején cégvezető volt, a bíróság kérdésére azt válaszolta: a katasztrófa előtt mindössze háromszor járt a vörösiszap-kazettáknál, cégvezetőként ezekkel nem kellett foglalkoznia napi szinten. Szintén kérdésre válaszolva azt mondta: a timföldgyárnál rendellenes működésről nem tudott, csak legendákból hallotta - fogalmazott -, hogy a lakosság elégedetlen a kiporzás miatt.

A Mal Zrt. vezérigazgatója a tárgyaláson számítógépes prezentációt tartott, amelyen bemutatta az ajkai gyárban folyó munkát, és képekkel, adatokkal illusztrálta, hogy a cég környezetvédelmi rendszere nem jelezte előre a katasztrófát. Azt mondta, hogy a csapadéknak érdemi szerepe volt a katasztrófában: 214 hektárra leesett vízmennyiséget kellett kezelni. A párolgás és csapadék egyensúlya kiegyensúlyozott általában Ajka térségében, de ez 2010-ben az egész országban felborult.

Egyetlen másodpercig sem volt a betöltési szint felett a X-es kazetta - mondta Bakonyi Zoltán. Az X-es kazettából a benne tárolt anyag egy harmada sem folyt ki, de a tervezői dokumentáció szerint - amely alapján a kazetta épült -, ha ez a mennyiség kifolyik, annak se lett volna szabad elérnie Kolontárt. A tervező által megadott adatok alapján végzett számítások szerint 72 százalékos terhelési szintnél ment tönkre a kazetta; még egy több mint 5 méteres túltöltési szintet is bírnia kellett volna, ha igaz, amit a tervező a környezetvédelmi hatóságnak benyújtott tervdokumentácóban állított - mutatott rá Bakonyi Zoltán. Kiemelte: az európai szabványnak megfelelő volt a vörösiszap nedves kezelése; ez olcsóbb és környezetkímélőbb, mint a száraz technológia. Megismételte: a Mal nem tartozott a veszélyes üzemek közé.

A tárgyalás csütörtökön ismét Bakonyi Zoltán meghallgatásával folytatódik a Veszprémi Törvényszéken.