A rendőrök voltak a legtöbben Miskolcon

Vágólapra másolva!
Cigányok és jobbikosok is felvonulást tartottak csütörtökön Miskolcon. A városban kora délután mindenki a két megmozdulásról beszélt, óriási volt a rendőri készültség. Az avasi lakótelepen kora délután a cigányok által szervezett megmozduláson nagyjából kétszázan gyűltek össze, a Demokratikus Koalíció rendezvényén pedig harmincan voltak. A Jobbikkal ezer ember vonult, de nem találkoztak a romákkal.
Vágólapra másolva!

Több felvonulást is tartanak csütörtökön délután miskolcon. Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért elnevezésű szervezet vezetője a múlt pénteken jelentette be, hogy a cigányság az elmúlt időszak legnagyobb megmozdulására készül csütörtökön. A rendezvényt arra válaszul szervezik, hogy a Jobbik szintén csütörtökre az avasi lakótelepre hirdetett meg egy megmozdulást.

Délután két órakor a lakótelepen a posta előtt több mint kétszázan gyűltek össze a cigányok által szervezett megmozdulásra, és elindultak Miskolc főterére - jelentette az [origo] tudósítója. A résztvevők az ellen tiltakoznak, hogy a Jobbik az öt órakor kezdődő felvonulásán arra szeretné felhívni a kormány és a helyiek figyelmét, hogy "elfogyott az emberek türelme", és "Magyarországon ma nincs közbiztonság". A szervezők mindekit nyugalomra intenek. Az [origo]-nak több felvouló is azt mondta, nem félnek, és nem számítanak semmilyen atrocitásra. A tüntetést hosszú útvonalra tervezték, amely elhaladt az avasi lakótelep mellett is. Tudósítónk szerint a tüntetők útközben többek között azt sakandálták, hogy "nácik haza", transzparenseiken pedig azt hirdették, hogy nem kérnek a rasszizmusból.

Délután négy órakor az avasi lakótelep közelében elkezdődött a Demokratikus Koalíció rendezvénye is. Gyurcsány Ferenc pártja útlezárást hirdetett, hogy elállják a jobbikos tüntetők útvonalát, és beszédeket is fognak mondani a lakótelepen. A rendezvényt pont oda szervezték, ahol a Jobbik is tartja öttől a tüntetését. Tudósítónk szerint a Demokratikus Koalíció hívására körülbelül harminc ember gyűlt össze, köztük volt a párt több parlamenti képviselője, Vadai Ágnes és Molnár Csaba is. A téren már gyülekeznek a jobbikos tüntetők is, de ügyet sem vetnek a DK-sokra - jelentette tudósítónk.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Vonulnak a cigányok az Avason

Délután ötre körülbelül ezer ember gyűlt össze a Jobbik tüntetésére, de a szervezők nem kezdték el időben a programot, mert azt mondták, hogy még sok résztvevőt várnak, akik a rendőrségi ellenőrzések miatt lassan érnek csak el az avasi lakótelepre. A tömegben tudósítónk szerint ott voltak az Új Magyar Gárda tagjai is. A felszólalások után végül fél hétkor indult el a menet, erős rendőri biztosítás mellett. Az utca másik oldalán állt néhány roma, akik a skandáló jobbikosoknak visszakiabálták, hogy "ria-ria-Hungária", de a két tábort rendőrsorfal választotta el egymástól.

Tudósítónk szerint a jobbikosok mentek egy kört a telepen, majd a rendezvény mindenféle rendbontás nélkül nem sokkal este hét után véget ért.

Kamerákkal készültek a rendőrök

Az [origo] tudósítói délben azt jelentették Miskolcról, hogy a városban óriási a rendőri készültség, folyamatosan érkeznek nagy zöld buszokkal a rendőrök, és kamerákat szerelnek fel a villanyoszlopokra. A városban normális kerékvágásban folyik az élet, de mindenki a délutáni felvonulásokról beszél. Az [origo]-nak nyilatkozók mindannyian azt mondták, a hátuk közepére sem kívánják egyik oldalt sem.

A romaszervezeteken és a Jobbikon kívül demonstrációra készül a városban a Demokratikus Koalíció is, a párt az Avasi lakótelep alatt tervez útlezárást, hogy megpróbálják megakadályozni a Jobbik rendezvényét. Később épp ott tartanak majd beszédeket, ahonnan a Jobbik menete elindul.

A miskolci cigány kisebbségi önkormányzat (ckö) felhívást tett közzé a felvonulás előtt. Eszerint a "mindenkori állam kirekesztő politikája ellen" fognak tiltakozni. A városi ckö szerint ugyanis a megfélemlítő retorikát folytató Jobbik káros a demokráciára, de ugyanilyen káros a cinikusan hallgató politikai elit. "

Fotó: Nagy Attila [origo]
Nézelődő figyeli a romák menetét

Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere szerdán közleményt adott ki, melyben azt írja, hogy a szélsőséges erőknek az Avas csak eszköz a saját politikai céljaikhoz. Szerinte a problémát ők azután is kezelni fogják, hogy véget érnek a vonulgatások, és levonulnak a szélsőségek az Avasról. Kriza szerint a szélsőséges demonstrációk kapcsán minden miskolcinak tudnia kell, hogy az önkormányzat és a rendőrség a rend pártján áll.