Orbán volt embere dolgozik Bajnainak

Vágólapra másolva!
Egyesületet alakít és fideszes pénzügyminiszter-jelöltet igazol Bajnai Gordon - értesült az Atv.hu. Urbán László a Haza és Haladás Alapítvány gazdaságpolitikai kabinetjének egyik vezető koordinátora.
Vágólapra másolva!

Az Atv.hu információi szerint Bajnai Gordon több vezető értelmiségivel és gazdasági szakértővel együtt új egyesületet hoz létre, amely a volt miniszterelnök politikai tevékenységének ad majd keretet. A leendő egyesület az oldal szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját szeretné ellenpontozni.

Ebben nemcsak a volt miniszterelnök válságkezelő politikájának az eredményére próbálnak építkezni, hanem befolyásos gazdasági szakértők, neves közgazdászok bevonásával igyekeznek a Fidesz és a többi ellenzéki párt elitje számára kihívást intézni - írják.

Értesülésük szerint az egyesület körüli munkában Urbán László is részt vehet, aki a 90-es években a Fidesz első számú gazdasági szakértője volt. Urbán a párt színeiben az Országgyűlés tagja is volt, 1998-ban Orbán megnevezte mint a pénzügyminiszteri poszt várományosát. Akkor azonban Urbánnak volt egy olyan nyilatkozata, amely arról szólt, hogy más a választási és más a kormányprogram, ezért végül Járai Zsigmondra esett Orbán Viktor választása.

Szigetvári Viktor, az alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, hogy Urbán László a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány gazdaságpolitikai kabinetjének egyik vezető koordinátora, szakértője, de Urbán a Bajnai által létrehozandó egyesületben nem vesz részt.

Urbán korábban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsában dolgozott, az előtt pedig több kereskedelmi bankban töltött be vezető beosztást.

Bajnai csapatát erősíti még Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank nyugdíjba vonult vezérigazgatója, a Bankszövetség volt elnöke. Felcsuti az egyik fő támogatója a "szegények bankja" néven ismert Kiút Programnak, amely Magyarország hátrányos helyzetű régióiban, a mélyszegénységben élőknek nyújt lehetőséget saját vállalkozásuk indításához.

A Népszabadság információi szerint a szervezetet Haza és Haladás Egyesület néven formálisan is megalakították. Az egyesületet Bajnai Gordon vezeti, de a tagok között van a Bajnai-kormány egykori pénzügyminisztere Oszkó Péter, a volt külügyminiszter Balázs Péter, az egykori kabinet- és kampányfőnök Szigetvári Viktor, a kommunikációs szakember Gyurkovics Tamás és a Népszabadság korábbi főszerkesztője, Vörös T. Károly is.

Bajnai Gordon a várakozások szerint október 23-án, a Milla által szervezett kormányellenes tüntetésen jelenti be, hogy visszatér a politikai életbe.