Nem találja a Gripen-jelentést Hende Csaba

2012.10.18. 22:15

Nem tudni pontosan, hogyan veszett el még a kormányváltás előtt  Gripen-bizottság 2007-es jelentése, de nem találják a dokumentumot a Honvédelmi Minisztériumban - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtök este a Hír TV Rájátszás című műsorában. Az LMP kérte azt, hogy hozzák nyilvánosságra a 2007-es jelentést a vadászgépek 2001-es beszerzéséről.

Hende Csaba honvédelmi miniszter az LMP kéréséről, hogy hozzák nyilvánosságra az úgynevezett Gripen-bizottság jelentését, azt mondta: hivatalosan nem is létezik a dokumentum, tehát aki nyilvánosságra hozza, nem követ el államtitoksértést. A jelentést a tárcavezető elmondása szerint nem titkosították szabályosan, hiszen eddig tisztázatlan körülmények között még 2007-ben "átkerült" a Miniszterelnöki Hivatalba, "tehát Gyurcsány Ferenchez", majd visszaküldték a HM-be, de oda már nem érkezett meg. A 2010-es kormányváltáskor a dokumentum már nem volt a tárcánál, és azóta sem találják - hangsúlyozta Hende Csaba.

Az LMP szeptember végén nyújtott be közérdekű adatkérést az ügyben. A párt szerint a jelentést nyilvánosságra kell hozni, hogy kiderüljön, kik és milyen okokból döntöttek a vadászgépek beszerzéséről. Jávor Benedek frakcióvezető ezt azzal indokolta, hogy meg akarják tudni, hol van az akkori szocialista honvédelmi államtitkár, Vadai Ágnes vezetésével dolgozó, a Gripen vadászgépek beszerzését vizsgáló bizottság jelentése, és ki a titokgazda.

Vadai Ágnes is vizsgálatot kért

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szintén szeptember végén jelentette be, pártjuk azt várja az ügyészségtől, hogy indítson vizsgálatot a Gripen vadászgépek beszerzéséről szóló 2001-es döntéssel összefüggő korrupciógyanú miatt. A korábbi honvédelmi államtitkár akkor arra hivatkozott, hogy a Profil című osztrák hetilap nemrégiben azt írta: egy tanúvallomás szerint kenőpénzek kifizetéséről is szó volt a BAE Systems fegyverkonszern és kelet-európai tanácsadója, az osztrák Alfons Mensdorff-Pouilly megbeszélésén a vadászrepülő-beszerzésekkel kapcsolatban.

Vadai Ágnes azt is javasolta, hogy oldják fel annak a jelentésnek a titkosságát, amelyet az előző kormányzati ciklusban az általa vezetett bizottság készített, és amely - bár a korrupciót nem vizsgálta - szabálytalanságokat állapított meg a Gripen-beszerzés körül. A bécsi ügyészség szóvivője, Thomas Vecsey akkor azt közölte, hogy nincs jel magyar szálra az Alfons Mensdorff-Pouilly elleni osztrák vádiratban.

Magyarország egy 2001-ben kötött, 2003-ban módosított megállapodás értelmében lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet. Az eredetileg 2015-ben lejáró, ám idén módosított szerződés szerint Magyarország további tíz évig fizeti a vadászgépek részleteit.

A Gripenekről szóló cikkeinket itt találja.