Az Emberi Méltóság Tanácsa kitüntette a szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonkát. Az idén 100 éves tanítónő akkor veszítette el a szlovák állampolgárságát, amikor 2010-ben felvette a magyart.

Emberi Méltóságért kitüntetésben részesítette a százéves Tamás Ilonkát, a szlovák állampolgárságától megfosztott felvidéki tanítónőt helytállásáért az Emberi Méltóság Tanácsa pénteken Budapesten. A díjat Lomnici Zoltán elnök és Szunai Miklós főtitkár adta át a felvidéki tanítónőnek.

Lomnici Zoltán a díjátadón "a nemzet tanító nénijének" nevezte Tamás Ilonkát, és azt mondta: megkockáztatja, azzal, amit tett, már most hős. Kitért arra, most nagyon sok felvidéki magyar van annak kitéve, hogy rendőrségi idézést kap, és mindent megtesznek azért, hogy ellehetetlenítsék őket, hogy elhagyják szülőföldjüket. Magyarországnak alapvető érdeke, hogy kiálljon az emberi jogokért, és kötelessége fellépni, ha felvidéki nemzettársunkat éri sérelem - szögezte le. Szunai Miklós úgy fogalmazott, Tamás Ilonka példát mutat mindenkinek a magyarság tiszteletéből és szeretetéből.

Tamás Ilonka a kitüntetést megköszönve kiemelte: nem volt ez hőstett, "természetes következménye" az életének. "Magyarnak születtem, magyarok voltak az őseim, példát adtak, ezen az úton haladtam és haladok a mai napig. Nem kellett hozzá nagy bátorság" - fogalmazott.

Aki magyar állampolgárnak született, az legyen erős, és bírja ki ezt a tortúrát - mondta. Szerinte ugyanakkor a megfélemlített magyarokat is meg lehet érteni. Hozzátette: ő azt szerette volna, bármi történik is, ne csak a falak között legyenek magyarok, és bízott benne, hogy a példáját sokan követik.

Tamás Aladárné Szűcs Ilona 1912. május 16-án magyar állampolgárnak született a felvidéki Várgedén. Néhány évvel később - anélkül, hogy elköltözött volna - csehszlovák, majd hat évre rá újra magyar állampolgár lett. A második világháború után ismét csehszlovák, majd a Szlovák Köztársaság 1993-ban történt megalakulásával szlovák állampolgárrá vált. 2010-ben élt a kettős állampolgárság felvételének lehetőségével, a szlovák állampolgársági törvény értelmében azonban nem sokkal az után, hogy megszerezte a magyar állampolgárságot, megfosztották a szlováktól.