Nem gondolták a Malnál, hogy nagy a baj

Vágólapra másolva!
Folytatódott a Mal vezetői ellen az iszapömlés miatt indított büntetőper a Veszprémi Törvényszéken. Az elsőrendű vádlott, a Mal vezérigazgatója vallomásában azt mondta, először nem gondolták, hogy ekkora a baj, de később felkavarták őket a halálesetek. Hozzátette, hogy megpróbáltak segíteni az iszapömlés után.
Vágólapra másolva!

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper pénteki tárgyalásán azt mondta, először egyikük sem gondolta, hogy ekkora a baj. Az elsőrendű vádlott, B. Zoltán negyedik napja folytatta vallomásának felolvasását a Veszprémi Törvényszéken.

A vezérigazgató szerint a csurgalékvízárok annak idején üzemszerűen, dugulásmentesen működött, de ha eldugult volna, szerinte annak sem lett volna hatása a katasztrófára. Részletesen felidézte, hogy az iszapömlés bekövetkezte után a Mal munkatársai közül ki kit hívott, mit mondott, és kijelentette, hogy az első percekben egyikük sem volt tisztában a vész nagyságával. Azt mondta, ő akkor szembesült ezzel, amikor felfutott a X. kazettára, és meglátta a kiszakadt sarkot; a látvány sokkhatásként érte.

A vezérigazgató azt mondta, utólag is úgy érzi, hogy helyesen cselekedett, amikor két munkatárssal a helyszínre ment, a többieket pedig a gyár leállítására utasította. Az elsőrendű vádlott cáfolta az ügyészség azon állítását, miszerint gyakorlatilag nem tettek semmit a segítségnyújtásért. Közölte: Devecserben megkérdezték a polgármestert, mit tehetnek, majd mivel feladatot nem kaptak, visszamentek Kolontárra, hátha ott tudnak segíteni. A katasztrófavédelem azonban átvette az irányítást, ezért a Mal munkatársai inkább a sáncépítést kezdték el szervezni, illetve a rendőrségnek segítettek a szükséges iratok felkutatásában - tette hozzá B. Zoltán.

Felkavarták őket a halálesetek

"A halálesetek híre mindegyikünket felkavart, meg is kérdezték, szükségünk van-e pszichológusra, de úgy éreztük, inkább a teendőkkel kell foglalkoznunk" - idézte fel a vezérigazgató. Felháborítónak nevezte, hogy azt feltételezik róluk: szándékosan nem vettek részt a kárelhárításban.

Hosszan fejtegette, hogy a környezeti kár nem lett akkora, mint előre jelezték, így például a folyóvizekbe visszatértek az élőlények, sőt védett fajok is megjelentek, amelyek korábban nem voltak jelen a területen. Abban egyetértett a váddal, hogy nem volt megfelelő a kazetta területének kiválasztása, de hozzátette: abban egyik vádlott sem vett részt.

A tárgyalás november 5-én B. Zoltán meghallgatásával folytatódik, akkor az elsőrendű vádlott a bíró kérdéseire válaszol.

Az iszapömlésről szóló cikkeinket itt találja.