Két hét múlva döntenek a bírák nyugdíjazásáról

Vágólapra másolva!
November 6-án dönt az Európai Unió Bírósága a magyar bírák nyugdíjazásáról. Az Európa Bizottság október eleji tárgyalása után fenntartotta, hogy diszkriminatív a 62 évnél idősebb bírák nyugdíjazása.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió Bírósága november 6-ra tűzte ki az ítélethirdetést a magyar bírák nyugdíjazása ügyében - közölte hétfőn az EU luxembourgi székhelyű legfőbb bírói testületének sajtószolgálata.

A sürgősséggel tárgyalt ügyben október elsején - vagyis öt héttel és egy nappal a tervezett ítélethirdetés előtt - tartották a tárgyalást. Annak során az Európai Bizottság - az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye, amelynek egyik feladata, hogy őrködjék az uniós szerződések tiszteletben tartásán - fenntartotta keresetét Magyarország ellen.

Az Európai Bizottság szerint a nyugdíjkorhatár leszállítása az érintett bírákkal szemben életkoron alapuló eltérő bánásmódot jelent, ami ütközik a diszkrimináció uniós tilalmával.

A magyar fél azzal érvelt a bizottsági kereset elutasítását kérelmezve, hogy egyfelől az Alkotmánybíróság a nyáron visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a bírák nyugdíjkorhatárát 70 évről 62 évre leszállító intézkedéseket, másfelől pedig szerinte azok egyébként sem ütköztek uniós jogba, mert igazolható célra, a minőségi igazságszolgáltatás kialakítására irányultak.

Az Európai Bizottság még az év elején indított az ügyben kötelezettségszegési eljárást, majd - miután a magyar kormánnyal nem sikerült megegyezésre jutnia - az uniós bírói szervhez fordult. Különösen azt kifogásolta, hogy a szerinte drasztikus korhatárcsökkentést jelentő új szabályozást rendkívül rövid, másfél éves átmeneti időszak alatt kívánják végrehajtani.