Bajnai tényleg bejelentkezett

Október 23., 56-os megemlékezések, demonstráció, milla, tüntetések, Bajnai Gordon
Vágólapra másolva!
Új mozgalmat hirdetett, és korszakváltást sürgetett október 23-ai beszédében Bajnai Gordon, aki a Milla tüntetésén jelentette be, hogy visszatér a politikába. A volt miniszterelnök szerint 2014 sorsforduló lesz, és csak úgy váltható le a kormány, ha új politikai közép szerveződik, amelybe bal- és jobboldaliakat, szabadelvűket és zöldeket is vár. Ennek neve: Együtt 2014.
Vágólapra másolva!

A Szolidaritás mozgalom vezetője, Kónya Péter szólította színpadra a Milla október 23-ai tüntetésén Bajnai Gordont, aki mielőtt a mikrofonhoz lépett volna, hosszasan megtapsolta a Szabad sajtó útján álló több tízezer embert. "Nehéz döntés volt visszatérni a közönség soraiból a színpadra" - kezdte beszédét, majd a visszatérést úgy magyarázta: "az elmúlt két év keserű ébredése bebizonyította, hogy utcára kell menni a jogainkért, politizálni kell annak is, aki civil akart lenni, politizálnom kell nekem is, nem tehetek másként".

Bajnai Gordon szerint 2014 nem csupán a következő választás időpontja, hanem "sorsforduló is lesz". Bajnai szerint ugyanis olyan döntést kell hozni, amely "negyedszázadra meghatározza a jövőnket". Szerinte akik 2010-ben a változásra (vagyis a Fideszre) szavaztak, "jó okuk volt rá, meg akartak szabadulni a kapkodó reformoktól, a beteljesületlen ígéretektől, a korrupciótól, az elmúlt tíz év politikai háborúskodástól". A volt kormányfő azt mondta, hogy sokan 2010-ben nem is pártra, hanem a változásra szavaztak, "ők bíztak és megcsalattak". A 2010-es fideszes szavazók szerinte azt kapták jutalmul, amit a többiek büntetésül, mert "a kormány csigolyánként törte el a demokrácia gerincét" - jelentette ki Bajnai.


szólj hozzá: Milla tüntetés október 23-án

Videó Bajnai beszédéről, és a Milla rendezvényről

A volt miniszterelnök a mostani kormány egyik legnagyobb hibájának azt látja, hogy "hűbérurakra bízta az országot, és az állam a korrupció eszközévé vált". Bajnai, akinek mondatait többször hosszan megtapsolta a közönség, kijelentette, hogy a kormány "erősnek hirdeti magát, pedig csak erőszakos, márpedig az erőszak a gyengék végső menedéke, a kormány gyenge, a saját mércéje szerint is eredménytelen".

Új politikai kultúra és korszak kell

Bajnai azt mondta, hogy a kormány leváltása 2014-ben önmagában nem elég: "le kell bontani a rezsimet, amelyet az elmúlt két évben építettek, új politikai kultúra kell: kormányváltás, rezsimváltás, korszakváltás, ezt kell véghezvinni". A volt miniszterelnök szerint 2014-ben nem a bal- és a jobboldal harcol majd egymással, hanem a normális Magyarországért küzdők a megosztás politikájának híveivel, ezért meg kell erősíteni a politikai közepet. "Új politikai közepet kell szervezni, amely sokféle, de egyvalamiben azonos: elzárkózik a szélsőséges erőktől, a kommunistáktól, a szélsőjobbtól, a hatalom megszállottaitól és a hatalom kufáraitól" - fogalmazott Bajnai.

Forrás: MTI/Beliczay László
További képekért kattintson!

Az új politikai középnek szerinte új közös nevezők kellenek, például az, hogy "demokráciát akarunk és visszatérést a Nyugathoz". A közép szereplői szerinte egymásnak csak a megoldásait vitatják, de a létét soha. Bajnai szerint újra jogállamnak kell lennie, "amelyet nem korlátoz semmilyen hatalom, és amely képes korlátozni bármilyen hatalmat, ez az alap, ebben nem lehet vita".

A volt kormányfő kijelentette, hogy meg kell állapodni a haladás kérdésében: "haza és haladás ügyében a hangsúly az és-en van, aki nem halad, az hátrál". Új megegyezés kell Európa dolgában is, ugyanis "Európa egyszerre érték és értékközösség, európaiságunk 1100 éves hagyomány, megmaradásunk záloga, ez Szent István öröksége, ebbe a hagyományba születtünk bele, nem a turulmadáréba".

Együtt 2014 mozgalom

Bajnai szerint Magyarország újraegyesítéséhez a változást akarók újraegyesítése szükséges, "ehhez nem kell újabb párt, de összefogás kell, hogy a politikai közép alapjait közösen rakjuk le". Bajnai hozzátette, "jöttünk balról, jöttünk jobbról, hogy középen találkozzunk". A volt kormányfő ezután bejelentette, hogy a Haza és Haladás egyesület összefogott a Millával és a Szolidaritás mozgalommal, és "Együtt 2014 mozgalom néven példát mutatunk az összefogásra." Bajnai szerint nem új pártot alakítanak, hanem mindenkit szövetségbe hívnak, akikkel közös nevezőre tudnak jutni. "Erre alapozva kidolgozzuk a talpra állás programját" - mondta Bajnai.

A mozgalomba Bajnai várja "a reménykedő baloldaliakat, a csalódott jobboldaliakat, politikailag elárvult szabadelvűeket és hatni akaró zöldeket" is. "Várjuk a honfitársainkat, akik nem tudják megtagadni a pártkötődésüket, és akik nem akarnak pártot választani" - mondta Bajnai, aki szerint csak így sikerülhet új politikai korszakot létrehozni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Bajnai Gordon Juhász Péter és Kónya Péter között. További képekért kattintson!

Nehéz lesz

Bajnai ezután arról is beszélt, hogy sok bűnük volt a 2010 előtti éveknek is. Minden kormányhoz lehet kérdőjelet tenni, de nem lehet őket összemosni - hangsúlyozta. "Nehéz lesz, mert meg akarnak majd osztani minket, és lesz száz ügy, amelyben nem értünk egyet. Haza és haladás, szolidaritás és Európa - ezekben egyetértünk, ezekkel alkotjuk az ország új erős közepét" - folytatta.

A volt miniszterelnök többször kijelentette több mint félórás beszédében, hogy "hatalmas a ránk váró feladat". De szerinte tennie kell a korszakváltásért mindenkinek: "civilnek, jogvédőnek, volt miniszterelnöknek, kapusnak és csatárnak, és együtt meg lehet csinálni". Bajnai arra kérte a közönséget, hogy gyűjtsék össze a változást akarókat, "jelentkezzetek be, írjatok alá, tiltakozzatok és szervezkedjetek, mondjátok el a pártotoknak, hogy összefogást akartok, nem az a kérdés, hogy kiből mi lesz, hanem mennyit tesz a korszakváltásért" - sorolta Bajnai a feladatokat.

A beszédét azzal zárta: "nehéz lesz, de együtt meg lehet csinálni, és csak együtt lehet megcsinálni, egyenként elbuknánk, de együtt győzni fogunk". Majd maga mellé szólította a színpadra a Szolidaritás és a Milla vezetőjét, Kónya Pétert és Juhász Pétert, és közösen integettek, és megtapsolták a tüntetés résztvevőit.