Csak földműves vásárolhat földet

Vágólapra másolva!
A vidékfejlesztési miniszter egy televíziós interjúban azt mondta, hogy a magyar földpiac azok előtt áll nyitva, akik földműveléssel, termeléssel akarnak foglalkozni, nem pedig a spekulánsok előtt.
Vágólapra másolva!

Az új magyar földtörvény lényege, hogy csak földműves vásárolhat földet Magyarországon, földműves pedig az, aki egy adott településen lakik és gazdálkodással foglalkozik, termel, jószágot tart. Ez az álláspont pedig megvédhető mind bel- mind külföldön - jelentette ki Fazekas Sándor szerdán az M1 Este című műsorában.

A vidékfejlesztési tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar földpiac azok előtt áll nyitva, akik földműveléssel, termeléssel akarnak foglalkozni, nem pedig a spekulánsok előtt. Így a földtörvény elfogadása után a földművesek "kerülnek helyzetbe".

Az új földtörvénytervezettel kapcsolatos ausztriai véleményekre reagálva Fazekas úgy fogalmazott: "nem kell hanyatt esni azért, mert néhányan Ausztriában cikkeket írnak vagy íratnak ez ügyben". A miniszter közölte, hogy spekulánsnak tekinti azokat a gazdákat vagy "ki tudja, mivel foglalkozó embereket", akik más országok törvényeit kijátszva próbálnak tulajdonhoz jutni. Biztos abban, hogy nyugati szomszédunknál sem szeretik azokat, akik kijátsszák a törvényeket. A miniszter tudomása szerint Ausztriában az vásárolhat földet, aki ott mezőgazdasági termelést folytat, "mezőgazdasági üzemmel" rendelkezik.

A tárcavezető kérdésre kitért arra is, hogy a magyar állattenyésztés nincs könnyű helyzetben. A feldolgozóipar több állatot lenne képes feldolgozni, mint amennyi most rendelkezésre áll. Jelezte, hogy a legnagyobb gond most a sertéstartásban van, megnőtt a takarmányár, így a feldolgozandó alapanyag ára is. A feldolgozók azonban nem tudják megemelkedett költségeiket - például a hízósertések megnövekedett árát - továbbhárítani a fogyasztókra, a fogyasztói ár ugyanis lassabban követi az alapanyagár változását. Ez több hazai feldolgozót is nehéz helyzetbe hozott. A miniszter ennek kapcsán gondot lát a cégek vezetési módszereiben, termékstruktúrájában, de az áruk minőségében is, ám bízik abban, hogy a nehézségekkel küzdő vállalatok helyzetét sikerül stabilizálni, így megmenthetők lesznek a munkahelyek.