Belengette a jegyáremelést Vitézy Dávid

Vágólapra másolva!
Egyszer biztosan lesz jegyáremelés, hiszen infláció is van - közölte Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezetője csütörtökön. Szerinte ezért nem valószínű, hogy a BKV jövőre is az idei szinten tudja tartani a jegy- és a bérletárakat. Az új tarifákról néhány héten belül tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi néhány év alatt majdnem hatodával csökkent reálértéken a BKV-jegyek ára, és ez nem folytatódhat hosszú távon - mondta Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője a Kossuth Rádiónak. Így nem valószínű, hogy a BKV jövőre is az idei szinten tudja tartani a jegy- és a bérletárakat - tette hozzá Vitézy Dávid.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a főváros az elmúlt három évben nem emelte a tömegközlekedés tarifákat Budapesten. Mivel ezekben az években is nőtt az infláció, és az áfa is emelkedett, reálértéken csaknem 15 százalékkal alacsonyabbak most a BKV jegy-, és bérletárai, mint három éve - mondta Vitézy Dávid. A BKK vezérigazgatója kijelentette, ez évekig nem maradhat így. "Egyszer lesz jegyáremelés, hiszen infláció is van" - mondta.

Vitézy Dávid emlékeztetett rá, hogy az előző ciklusokban a többszöri jelentős jegyáremelés rontotta a tömegközlekedés versenyképességét. Kiemelte, tavaly és idén éppen ezért nem emelt tarifát a városvezetés. A vezérigazgató közölte, arról még korai beszélni, hogy milyen tarifajavaslatok vannak 2013-ra. Az elképzelésekről október végén, november elején tárgyalhat a Fővárosi Közgyűlés.

A BKK néhány nappal ezelőtt kötött szerződést új buszok üzemeltetésére, amivel Tarlós István főpolgármester nem értett egyet. A főpolgármester akkor arra a kérdésre, hogy lehet-e tarifaemelés jövőre a busztender esetleges többletköltségei miatt, azt válaszolta: "ilyen szándékunk nincs, de nem lehet kizárni a tarifaemelést".