Fizetnie kell a Malnak az iszapkárosultaknak

A MAL kártérítési per tárgyalása, az egyik elhunyt unokája nyilatkozik
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék megállapította a Mal Zrt. kártérítési felelősségét annak a devecseri férfinak az ügyében, akinek házát, garázsát és ingóságait tette tönkre a két évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa. A mostani közbenső ítélet az első alkalom, hogy bíróság megállapította a cég kártérítési felelősségét az iszapkatasztrófa okozta károkkal összefüggésben.
Vágólapra másolva!

Közbenső ítéletében megállapította a Fővárosi Törvényszék a MAL Zrt. kártérítési felelősségét csütörtökön két, az iszapömlés kapcsán indított kártérítési perben. A bíróság kimondta: a cég a gátszakadással összefüggésben megsértette a felperesek, azaz az iszapkatasztrófa károsultjainak emberi méltósághoz, magánlakáshoz, testi épséghez és egészséghez fűződő személyiségi jogait. A két közbenső ítélet az első alkalom, hogy bíróság megállapította a cég kártérítési felelősségét az iszapkatasztrófa okozta károkkal összefüggésben.

A bíróság szerint a mind az iszaptározó építése, mind a karbantartása során hiányosságok léptek fel. Nem volt megfelelő a gátépítései technológia, olyan veszélyes anyagot tároltak a kazettákban, amelyi a környezetbe jutva jelentős károkat okozhat. Határozatában a bíróság azt is kimondta, hogy az üzem polgárjogi értelemben veszélyesnek minősül. A két évvvel ezelőtti gátszakadást több ok együttesen idézte elő, az a korábbi alperesei érvelés, miszerint elháríthatatlan külső okok vezettek a tragédiához, a bíróság szerint nem állt fent.

A vörösiszapömlést követő első kártérítési per 2010 novemberében kezdődött meg a Fővárosi Bíróságon: Konkoly József devecseri lakos csaknem 20 millió forint kártérítést kért a katasztrófáért szerinte felelős Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen. A bíróság az összegről egyelőre nem határozott, csak azt mondták ki, hogy a cégnek kártérítési felelőssége van.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

A bíró felolvassa az ítélet indoklását

A több mint két évvel ezelőtti katasztrófában az 56 éves férfi 56 négyzetméteres háza, amelynek felújítására készült, annak berendezése, a garázs és a kert teljes mértékben elpusztult, ezen kívül megsemmisültek olyan személyes tárgyai is, amelyek többé már nem pótolhatók. "Ingatlannal rendelkező hajléktalan vagyok" - mondta az első tárgyalási napon.

Tavaly januárban a Fővárosi Bíróság ideiglenes intézkedése nyomán Konkoly József már kapott tízmillió forintot a Mal-tól. A végzés nem az jelentette, hogy a bíróság kimondta volna a Mal felelősségét a katasztrófa miatt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést - Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely - öntött el, a katasztrófa következtében 10 ember meghalt, több mint 120 megsérült. A katasztrófáról szóló összes cikkünket itt olvashatja.