Milliós bírságot szabtak ki a Nagybanin

2012.10.25. 18:30

Ellenőrzést tartott az adóhivatal a Budapesti Nagybani Piacon, teherautókat vizsgáltak át, még egy vendéglátót is teszteltek. Végül négy tonna zöldség megsemmisítését rendelték el, és kétmilliós bírságot szabtak ki.

Négy tonna zöldség megsemmisítése, valamint több mint 2 millió 300 ezer forint bírság az eredménye annak a Budai Gyula vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár koordinálásával csütörtökre virradóra végrehajtott, újabb összehangolt hatósági razziának, amelyet a Budapesti Nagybani Piacon tartottak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

Az ellenőrzés szerdán éjszaka zajlott, a burgonyára, a hagymára, a répára és a tojásra terjedt ki. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatósága a NAV Közép-magyarországi Regionális Adóigazgatóságával, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és a Készenléti Rendőrséggel együtt végzete.

A pénzügyőrök 153 teherautót vizsgáltak át. A NAV adórevizorai 42 helyszíni ellenőrzést kezdeményeztek. Ők elsődlegesen az áruk eredetét vizsgálták, valamint a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentésének jogszerűségét ellenőrizték. Az eljárások között egy próbavásárlás is szerepelt a nagybani piac egyik vendéglátóhelyén.

A Nébih munkatársai a helyszínen tapasztalt jogsértések miatt összesen több mint 4 tonna burgonya és szelídgesztenye megsemmisítését rendelték el. Ezzel egyidejűleg összesen több mint 9 tonna burgonya, vöröshagyma, koktélparadicsom, datolya és csemegeszőlő zárolását is elrendelték. A Nébih munkatársai által kiszabott bírság várható összege több mint 2 millió 300 ezer forint - olvasható a közleményben.