Bajnaiéknak három feltételük van

Vágólapra másolva!
Három feltétellel csatlakozhatnak a politikai szervezetek Bajnai Gordonék összefogásához, el kell fogadniuk az elveiket, de elvárják azt is, hogy legyen szavazói bázisuk. Arra számítanak, hogy lassan fog menni az összefogás, jövő nyárra, őszre alakulhat ki a végleges formája. Személyi kérdésekről addig nem beszélnek.
Vágólapra másolva!

Együttműködési megállapodást írtak alá az Együtt 2014 választói mozgalom létrehozói pénteken Budapesten, egy ferencvárosi vendéglátóhelyen. Az együttműködés alapelveit rögzítő dokumentumot Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke, Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület vezetője, valamint Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke írta alá.

Bajnai Gordon azt mondta, a csatlakozni kívánó politikai pártoknak és szervezeteknek három feltételt szabnak. Az első az, hogy szavazói bázissal, programmal, tudással rendelkezzenek, hogy érdemi támogatást tudjanak nyújtani. A második az, hogy értsenek velük egyet abban, hogy új politikai korszakra van szükség, és fogadják el ennek az erkölcsi, elvi alapjait. Már van egy 12 pontból álló elvi alapprogramjuk, de ezt a következő hetekben fogják kiegészíteni, véglegesíteni. A harmadik feltételük az, hogy csak egy közös program mentén lehetséges az összefogás, ebben is egyet kell érteniük a hozzájuk csatlakozóknak.

Fotó: Mudra László [origo]
Az együttműködési megállapodást a Green Door nevű vendéglátóhelyen írták alá

A volt miniszterelnök azt mondta, bármelyik demokratikus erővel való együttműködésre nyitottak. A folyamat szerinte lassú lesz, az elvi alapokban hamarabb megegyezésre juthatnak, de a programok kidolgozása miatt a jövő nyárig-őszig is eltarthat, mire az együttműködés végleges formát ölt. Juhász Péter szerint az MSZP-vel is szükséges az együttműködés, de ehhez szembe kell nézniük önmagukkal, ahogy mindenki másnak is. Kónya azt mondta, neki az MSZP csütörtökön át is küldte a programját, és novemberben tárgyalni fognak velük a közös programról.

Bajnai szerint a személyi kérdésekről még korai beszélni, nem abban gondolkodnak, hogy sötét helyeken arról egyezkedjenek majd, hogy kinek milyen pozíció jusson. Szerinte a szavazók felé is nyitniuk kell, már csak azért is, mert a jelenlegi ellenzéknek összesen nincs annyi szavazója, ami biztos többséget jelentene.

Az egyfordulós választási rendszer Bajnai szerint lényegében arra kényszeríti az ellenzéket, hogy már a választás előtt koalíciót kössenek. Szerinte ez nem jó helyzet, de abból a szempontból előnyös is lehet, hogy a leendő kormányprogramot előre ki kell dolgozni, ezért a választók ennek ismeretében dönthetnek.

Fotó: Mudra László [origo]
A megállapodás aláírása után így fogtak kezet egymással

Azt mondták, hogy a három szervezet külön finanszírozza magát, mindhárom vezető szerint szimpatizánsaik támogatásaiból, mikrotámogatásokból tervezik a finanszírozást, amit nyilvánosan kezelnek majd. Kónya Péter arról beszélt, hogy mindhárom szervezet egyenlő súllyal vesz részt az együttműködésben, és a csatlakozni kívánó szervezetekkel tárgyalhatnak külön-külön is, de a csatlakozásról mindig konszenzussal akarnak dönteni.

Az Együtt 2014 mozgalom elindítását a Milla október 23-i rendezvényén jelentette be a három szervezet vezetője, és azért hozták létre, mert szerintük csak úgy váltható le a jelenlegi kormány, ha új politikai közép szerveződik.