Vágólapra másolva!
A kevés pénzre és a cigányokra panaszkodtak a megkérdezett tiszavasváriak, akik vasárnap dönthetnek arról, újra jobbikos polgármestert választanak-e a város élére. A Jobbik fővárosában van Nagy-Magyarország térkép és iráni testvérvárosi szövetség is, de sokak szerint a pénztelenséggel és az embertelen körülmények között élő romákkal nem tudott mit kezdeni a Jobbik. A kampány mindenesetre nem unalmas: a jobbikosok azt lesik, ki vásárol szavazatokat, a Fidesz egy független jelölt mögé bújik, az MSZP a buldózerét is bevetette.
Vágólapra másolva!

A Tiszavasvári határában álldogáló prostituáltat látva nehezen volt hihető pénteken reggel, hogy éppen a rendpártiságot hirdető Jobbik mintavárosába tartunk. A főtéren megállva azután nem marad kétség: valóban abban a szabolcsi városban vagyunk, ahol 2010-ben jobbikos polgármestert, illetve jobbikos önkormányzati többséget választottak, és amelyet ezért Vona Gábor a Jobbik fővárosának nevezett.

A már most karácsonyfával díszített Városházával szemben ugyanis olyan parkot rendeztek be, ahol minden jelkép megtalálható, amely nem hiányozhat egy átlagos jobbikos rendezvényről: turul, Trianon-emlékmű, Nagy-Magyarország-térkép és kopjafa sorakozik egymás mellett, illetve egy tábla, amely rovásírással és arabul is azt hirdeti, "Tiszavasvári az iráni Ardabil testvérvárosa". A szépen tisztán tartott parkot nem csupán a helyiek pénzéből rendezték be, egy tábláról megtudhatjuk, hogy EU-pénzből valósult meg a beruházás. Habár a jobbikos politikusok az EU-kilépést sürgetik, a táblára odaírták, hogy "Európa itt épül".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A város központjában is megy a kampány. A képre kattintva galéria nyílik!

A főtéren összeverődött nyugdíjasok éppen a vasárnapi önkormányzati választásról beszélgettek, amikor közelebb léptünk hozzájuk. "Fülöp Eriknek nem volt ideje kibontakozni, kell még neki az a két év" - jelentette ki egy elektromos biciklin ülő asszony, aki nem titkolta, hogy a jobbikos polgármester támogatója. Tiszavasváriban azért kell időközi választást tartani, mert augusztusban feloszlatta magát a képviselő-testület, miután két jobbbikos otthagyta a frakcióját. Fülöp Eriknek három kihívója akadt: egy MSZP-s (Timári Istvánné), egy Fidesz által is támogatott független (Ráduly Zsolt), illetve egy nemrég alakult új szervezet, a SZEMpont Egyesület jelöltje (Aleva István).

Ez Chicago, sötét egy hely

A főtéren beszélgető nyugdíjasok negyedórányi politizálás után végül abban maradtak, mindegy, ki nyeri a vasárnapi választásokat, mert "úgy sincsen pénz semmire, és nagy a város adóssága". (Mint később megtudtuk a polgármestertől, 370 millió forint az idei hiány.) Ugyanezt a panaszt hallhattuk a takarékszövetkezet előtt egy biciklijét toló férfitól, egy napszemüvegben kószáló huszonéves lánytól és a méterárubolt előtt pletykálkodó idős nőtől is. Az utóbbi még azt is elárulta, hogy kisgyerekkora óta ismeri a jobbikos polgármestert, és azt remélte, "inkább rendes karriert csinál", mint hogy Tiszavasvári vezetője lesz.

"Jobbikos mintaváros, miről beszélünk? Járt már a nyolckerben?" - kérdezett vissza egy férfi, aki, mint kiderült, a település szélén lévő, főleg cigányok által lakott, teljesen lepusztult városrészre célzott. Minden megkérdezett tiszavasvári megemlítette, hogy a következő polgármester legfontosabb feladata lenne, hogy az ott embertelen körülmények között élő romák helyzetét megoldja. A városrész felé haladva egy férfi óvatosságra intett minket: "Tiszavasvári hiába a Jobbik városa, ez Chicago, sötét egy hely".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Embertelen körülmények között élnek a város szélén a romák. A képre kattintva galéria nyílik!

A település szélén élő cigányok közül kevesen voltak hajlandóak beszélni a kampányról, de néhányan annyit elárultak, hogy a jelöltek közül a jobbikos Fülöp Eriket és a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület jelöltjét, Ráduly Zsoltot ismerik. Egy férfi szerint "ezen a környéken Ráduly a nyerő, és jobb lenne, ha a jobbikosok eltakarodnának innen". Szerinte ugyanis "az itt élők tudják, hogy a Jobbik gyűlöli a cigányokat, és nem segíteni, hanem elűzni akarnak minket".

A jobbikosok azt lesik, ki vesz szavazatokat

A jobbikos Fülöp Erik állítja, az elmúlt két évben sokat tett a helyzet megoldásáért. "Felállítottuk a csendőrséget, visszaszorítottuk az uzsorásokat, több rendőrt hívtunk a településre" - mondta az [origo]-nak, de hozzátette, a cigányság problémáját egyedül nem tudja megoldani, ahhoz "rengeteg parlamenti döntésre lenne szükség".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fülöp Erik óriásplakátja a városban. A képre kattintva galéria nyílik!

A jobbikos jelölt azt mondta, bár a "cigánysor problémája még messze van a megoldástól", arra a legbüszkébb, hogy az elmúlt két évben csökkentette a város adósságállományát, és új munkahelyeket teremtett (néhány napja adtak át egy új gyárat, a Járműszerelvényt Gyártó Zrt.-t), ezért nagyon bízik a győzelmében. Vona Gábor pártelnök szerinte azért segítette többször is személyesen a kampányát, mert mindenki tisztában van: "jelentős lökést ad a Jobbiknak, ha nyerünk". A győzelemben szerinte csak az ellenfelei által megvásárolt szavazatok akadályozhatják meg. Ezért a jobbikosok megfigyelőket toboroztak, akik vasárnap kamerákkal és fényképezőgépekkel járják a várost, hogy meglessék, fizet-e valaki a szavazatokért.

A legtöbb jobbikos vád Ráduly Zsoltot érte, aki ugyan egy egyesület nevében, de a Fidesz támogatásával indul. Ráduly az [origo]-nak azt mondta, természetesen nem vásárol szavazatokat, de "került már annyira abszurd helyzetbe is", hogy néhány nappal ezelőtt lefényképezték, amint a háza előtt beszélget két cigány fiúval, és a Facebookra kiírták, "Ráduly már a házánál intézi a cigánybusiness-t".

Ráduly szerint azért őt támadja mindenki a városban, mert biológia-kémia szakos tanárként csak a tényeket mondja. Szerinte a Jobbik kárt okoz: "A cigányság helyzete egyre rosszabb, a szociális területen elvonták a béreket, a közintézményeknél pedig veszélyben vannak a decemberi fizetések". Azt ígéri, ha győz, azért lesz jobb a városnak, mert megvannak a megfelelő kapcsolatai, és "tud a megfelelő ajtón kopogtatni". Ezt a kampányban is igyekezett bizonyítani: a helyi fideszes parlamenti képviselő, Karakó László és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is eljött az egyesülete meghívására.

Az MSZP a buldózerét is bevetette

A választás országos tétjét jelzi, hogy nemcsak a fideszes és jobbikos országos politikusok jöttek el kampányolni Tiszavasváriba, az MSZP is bevetette a nagyágyúit. Csütörtökön például Mesterházy Attila pártelnök győzködte a helyieket, hogy szavazzanak ismét a szocialistákra, de Timári Istvánné MSZP-s jelölt elbüszkélkedett azzal is, hogy Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter is segített neki, és Gurmai Zita Európai Parlamenti képviselő is kampányolt néhány napja a piacon. "Aki Zitát ismeri, tudja, hogy egy buldózer, és mindenkire ragad a vitalitásából" - mondta nevetve Timáriné, aki csak azt sajnálja, hogy Szanyi Tibor nem tudott eljönni. Az MSZP-s jelölt azt mondta, a 2010-es 4 százaléknál mindenképp jobban szerepelnek majd, és a választás bebizonyítja, hogy "a Jobbik által elhappolt szavazatokat vissza lehet szerezni". Ha megválasztják, azt ígéri, nagykoalíciót köt, és elérné, hogy mindenki mindenkivel fogjon össze a városért.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Juhász Ferenc két év alatt kifakult plakátjai. A képre kattintva galéria nyílik!

A negyedik polgármester-jelölt, Aleva István egy nyáron alakult új szervezet, a Szövetségben, Együtt Magyarországért (SZEM) színeiben indul. Rögtön kiderült, kinek a nevéhez kötődik a szervezet, amikor Alevát felkerestük a házában: a nappalijában a Szolidaritásból nemrég távozó, volt tűzoltó-szakszervezetis Árok Kornél ült. Árok azt mondta, tapasztalatot szeretnének szerezni a kampányolásban, és bár győzelemre hajtanak, 5-10 százalékos eredménnyel is elégedett lenne. Aleva István szerint pedig azért fognak tömegével rá szavazni az emberek, mert az országos politikát kizárja a településről.

A mostani választáson az összes jelölt szerint az a legnagyobb kérdés, hogy vasárnap mennyien mennek el szavazni, mert szerintük kiszámíthatatlan a vasváriak kedve. A polgármesterjelöltek péntek este a helyi rádióban vitáztak egymással a Találkozások Házának nevezett helyi művelődési központban, hogy aktivitásra buzdítsanak. A szemben lévő presszóban a pultosfiú a vendégektől sűrűn elnézést kérve hat óra után bekapcsolta a rádiót, hogy megtudja, mit mondanak a jelöltek. Aztán lefőzött két kávét, összeráncolta a homlokát, és kikapcsolta a rádiót.