Új dizájnerdrogok kerülhetnek listára

Vágólapra másolva!
Négy, eddig nem szabályozott dizájnerdrog ellen lehet majd hatósági eszközökkel fellépni, ha a kormány elfogadja az erről szóló előterjesztést.
Vágólapra másolva!

Négy, eddig nem szabályozott dizájnerdrog kerülhet C listára, ha a kormány legalább részben elfogadja az emberen végzett orvostudományi kutatásokról szóló kormányrendelet, valamint egyéb egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról című előterjesztést - írja a Magyar Nemzet az előterjesztés alapján.

A dokumentum a lap szerint az UR-144, az 5FUR-144, az STS-135 és az AKB 48 jelű anyagokkal bővítené az eddig 44 kábító hatású készítményt felsoroló jegyzéket.

A C listát azért hozták létre, hogy az egyre nagyobb számban feltűnő, a törvényi előírást megkerülő dizájnerdrogok ellen hatósági eszközökkel is fel lehessen lépni - emlékeztet a lap. A rendszer eddig sikeresnek bizonyult. Szakmai és civil szervezetek ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy mint mindegyik, ez a szabályozás is kijátszható, bár nehezebben, mint a korábbi.

A kritikusok szerint a C lista kijátszására tett kísérletek (az UR-144 például a jegyzékbe vett műfüvekre adott válasz volt), valamint az immár ellenőrzött szerek illegális terjesztése azt bizonyítják, hogy a gond nem oldható meg csupán hatósági eszközökkel - írja a lap.