Vágólapra másolva!
Vasárnap hajnalban állunk át a normál időszámításra, így a vasárnap egy órával hosszabb lesz.
Vágólapra másolva!

Vasárnap hajnalban lesz óraátállítás, 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az időt. A vasárnaptól alkalmazott normál időszámítás 2013 márciusának utolsó vasárnapjáig, március 31-ig tart.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. csütörtökön közölte, hogy a nyári időszámítással becsléseik szerint egy város éves villamosenergia-fogyasztását spórolhatta meg az ország, összesen 120 ezer megawattórával fogyott kevesebb, ami 30-40 ezer háztartás évi fogyasztása.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást.

A vasárnap hajnali óraátállítás miatt változik a közösségi közlekedés menetrendje, az átállás érinti a BKV és a MÁV több járatát is. Az éjszakai buszjáratok jelentős része duplázva indul el, a MÁV több vonata inkább bevárja az időt.