Visszautasítja Jeszenszky a rasszizmus vádját

2012.10.27. 18:22

Felháborító rágalomnak nevezte Jeszenszky Géza, hogy az egyik egyetemi jegyzetében írtak miatt rasszizmus vádjával illessék. A jegyzet szerint azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással.

Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet visszautasította az egyik egyetemi jegyzetével kapcsolatban megfogalmazott rasszizmus vádját. A pénteken több honlapon megjelent cikk szerint a nagykövet egyik egyetemi előadásához tartozó jegyzetében előítéletek is szerepelnek.

Pénteken a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent egy bejegyzés, amely szerint Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

A nagykövet szombati közleményében azt írta, hogy mindig igyekezett felhívni a világ figyelmét a határon túli magyar közösségek helyzetére, tanárként, miniszterként, nagykövetként pedig valamennyi üldözött, bántalmazott nemzeti vagy vallási kisebbség ügyéért írásban és szóban is kiállt.

A diplomata állásfoglalásában kiemelte, a BCE-n és jogelődein évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat is a nemzetközi kapcsolatok és a magyar külpolitika történetéről, valamint az átmenet problémáiról a kommunizmusból a demokratikus piacgazdaságba. Előadásait, a témával kapcsolatos írásait és egyes más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta, ennek része a magyarországi kisebbségekről és a romákról szóló fejezet.

Úgy fogalmazott, ebben a fejezetben 15 oldal foglalkozik a cigánysággal, de mivel a téma nem szakterülete, a fejezet megírásához több forrást használt. "Még egy elfogult roma jogvédő sem találhat semmi kifogásolnivalót a téma bemutatásában, könyvemet magyar és külföldi diákok százai használták és találták hasznosnak" - hangsúlyozta. Kiemelte, több tanulmány, szociológiai felmérés érinti a cigányok között is fellelhető szellemi fogyatékosság jelenségét, és általában ezt a belterjes közösségek létével és az ezzel járó gyakori rokonházasságokkal magyarázzák. "Józan ésszel e feltételezésben semmi sértőt nem lehet találni, rasszizmust emlegetni pedig felháborító rágalom" - írta. Jeszenszky Géza arra is kitért, hogy külföldi megbízatása miatt az érintett kurzus már két éve nem indult el az egyetemen, a könyve pedig nem tananyag, és sosem került könyvesboltokba.