Nincs ajtó a vécén a márianosztrai börtönben

2012.10.29. 15:19

Az ombudsman jelentése szerint a márianosztrai börtönben függöny választja el csak a mellékhelyiségeket, Győrben pedig 19 elítélt jut 10 férőhelyre. Sátoraljaújhelyen viszont napkollektor adja a meleg vizet.

Vegyes körülmények vannak a büntetés-végrehajtás intézményeiben, míg például az egyik börtönben energiatakarékos mosó- és szárítógépek működnek, addig egy másikban csak függönnyel leválasztott mellékhelyiségek vannak - tapasztalta vizsgálatai során Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

Az ombudsman hivatala által hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben az áll, hogy a biztos kiemelt projektben elemezte, miként érvényesülnek az alapvető jogok a börtönökben, milyen körülmények között töltik büntetésüket az elítéltek, megfelelőek-e az állomány munkafeltételei, és hogyan készítik fel a szabadulókat a társadalmi visszailleszkedésbe.

Mint írták, az egyik börtönben - Sátoraljaújhelyen - energiatakarékosak a mosó- és szárítógépek, napkollektor adja a meleg vizet, korszerű a fűtés, folyamatosan felújítják a fürdőket és a zárkákat.

Máshol - Márianosztrán - a főépület homlokzatát felújították, több helyiséget korszerűsítettek, de szűkösek a zárkák, az ombudsman munkatársai penészes falakat, csak függönnyel leválasztott mellékhelyiségeket és leromlott állapotú fürdőket is láttak.

Még rosszabb a helyzet a győri intézetben, ahol az előzetesen letartóztatottak várják az ítéletet. Ott a belső tér felújítása megkezdődött, de az udvar felőli homlokzat megközelítése életveszélyes, a zárkák méltó körülményeinek megteremtése a zsúfoltság miatt nehezen megoldható - olvasható a közleményben.

Közölték, hogy a büntetés-végrehajtás intézeteinek túltöltöttsége általános probléma. Márianosztrán minden tíz férőhelyen tizenhat, Győrben tizenkilenc elítélt szorong. A szükségesnél kevesebb a személyzet, Állampusztán például egy nevelőnek 80-90 fogvatartottal kell foglalkoznia.

KAPCSOLÓDÓ CIKK