Fogházbüntetésre ítéltek egy szentesi szülészt

Vágólapra másolva!
Három év fogházbüntetésre ítéltek egy szentesi szülészorvost, aki küretet végzett egy fiatal nőn, de megsértette a vékonybelét, majd a hibát megpróbálta elleplezni. A nő három héttel később meghalt, pedig meg lehetett volna menteni az életét. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt három év fogházbüntetésre ítélt hétfőn a Szegedi Városi Bíróság egy szentesi szülészt, akinek 2008 nyarán megműtött páciense három héttel később meghalt.

A nem jogerős ítélet szerint a 31 esztendős asszonyon egy abbamaradt vetélést követően a vádlott - aki a választott orvosa volt - 2008. július 1-jén küretet hajtott végre, a műtét során azonban, mint utóbb kiderült, átlyukasztotta a beteg méhfalát, és két helyen a vékonybelét is megsértette. A vádlott, bár azonnal észrevette a hibát, mindent megtett, hogy elleplezze - mondta az ítélet indoklásában Juhász Zsuzsanna bíró.

A fiatal nő már ébredéskor is hasi fájdalmakra panaszkodott, szobatársainak elmondása szerint éjszaka nem tudott aludni, vergődött, fájdalomcsillapítóért könyörgött. Az orvos azonban nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt a számára gyógyszereket - a tényállás szerint. A vádlott, amikor átadta a pácienst az ügyeletes orvosnak, a beteg állapotát a valóságosnál jobbnak tüntette fel, és az esetről nem számolt be megfelelően feletteseinek.

A műtét másnapján a vádlott egyik kollégája a páciensen végzett ultrahangvizsgálaton rendellenességeket fedezett föl, ezért azonnal hasfeltáró műtétet javasolt. A vádlott azonban a vizsgálati eredményt és a javaslatot is eltitkolta felettesei elől. A műtétet pedig nem végezték el.

Az asszonyt - egy újabb ultrahangvizsgálat után - július 3-án műtötték meg, ekkor derült fény a sérülésekre és arra, hogy a páciensnél hashártyagyulladás alakult ki. A beteg július 5-én az intenzív osztályra került, vérmérgezése lett, életét az intenzív kezelés és két újabb műtét ellenére sem tudták megmenteni, július 23-án meghalt.

A műtéti hiba és a feltáró beavatkozás között mintegy negyven óra telt el, a meghallgatott kilenc orvos szakértő egyetértett abban, hogy ha a rendellenességet hat órán belül felfedezik, az asszony élete nagy bizonyossággal megmenthető lett volna.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős. Az orvosi műhibákkal kapcsolatos ügyekről itt olvashat további híreket.