Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter belengette a tanárok béremelését: azt mondta, hogy ha a gazdaságpolitika hozza a 3 százalék alatti deficitet, már szeptember 1-jétől megkaphatják a fizetésemelést.
Vágólapra másolva!

A valódi munkaerő-piaci igényekre kell építeni a szakképzésben, ezért a felére, 77-re csökken a választható szakirányok száma - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának keddi ülésén. A tárcavezető szerint korábban "nagyon sok olyan apró" szakterület volt az országos képzési jegyzékben, amelyre a valóságban nem volt szükség. Hangsúlyozta, hogy minden szakközépiskolát elvégző diáknak kötelező lesz szakmai érettségi vizsgát tennie, és a szerződéses rendszer alapján olyan cégnél kell tanulniuk, ahol látják, milyen munkát végeznek majd.

Matolcsy György úgy fogalmazott: "a tanárok több mint megérdemlik a több fizetést", jövő év közepe táján pedig kiderül, hogyan áll a 2013-as költségvetés. Mint mondta, ha a gazdaságpolitika "hozza a 3 százalék alatti deficitet", visszatérhetnek az eredeti tervhez, miszerint már szeptember 1-jétől megadják a béremelést a tanároknak.

Emlékeztetett arra, hogy az európai szakmunkás olimpián "hihetetlenül jól szerepelt a magyar csapat", a 23 országból az éremtáblázaton a 6. helyen végzett. A bútorasztalos kategória magyar győztesével készült [origo]-s interjút itt nézheti meg. Felhívta a figyelmet arra, többek között a szakképzésnek köszönhető, hogy növekedett az ország foglalkoztatása az elmúlt két és fél évben.

Megemlítette, hogy először az unió 65 százalékos, majd a 75 százalék körüli angolszász, végül az ennél is magasabb távol-keleti szintre szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatási rátát, és ha ezt elérik, akkor szerinte a gazdasági mutatók is javulnak. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, szeretnék elérni, hogy a felnőttek akár két év alatt is letehessék érettségi vizsgájukat. Szerinte egyre többen veszik majd igénybe a minden állampolgárnak ingyen járó első OKJ-s képzést.