Egymilliárdért vesz nyomkövetőket a rendőrség

Vágólapra másolva!
A karpereceket olyan előzetesbe helyezett gyanúsítottak viselnék, akiknek elég a mozgását ellenőrzni.
Vágólapra másolva!

Az előzetes letartóztatást kiváltó úgynevezett nyomkövető karperecek beszerzésére és karbantartására kért árajánlatot az erre kiválasztott cégektől az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, már a jövő év első negyedévében működhet az az elektronikus nyomkövető rendszer, amely a törvény alapján már évek óta alkalmazható lenne olyan előzetes letartóztatásba került gyanúsítottak esetében, akikkel szemben elégséges, ha ellenőrzik a mozgásukat.

Lajtár József, az ORFK gazdasági főigazgatója elmondta, hogy a különösen érzékeny beszerzést egy kormányrendelet alapján Pintér Sándor belügyminiszter kivonta a közbeszerzési törvény hatálya alól, és mivel a nyomkövető karperecként ismert eszköz és a rendszer működésének minden technikai részlete minősített adat, csak annyi lesz nyilvános, hogy végül mely vállalkozás mekkora összegért nyerte el a megbízást.

Arról nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy a jövő év elején a rendszer már a gyakorlatban vagy még csak próbaüzemben működik majd.

A főigazgató a lapnak elmondta: a több mint egymilliárd forint értékű beruházás után a rendszert az ORFK fogja működtetni.