Tiltakozik a Kossuth család amiért szerintük az MSZP ki akarja sajátítani Kossuth Lajos nevét. Mesterházy Attila október 23-án arra szólította föl híveit, hogy legyen a Kossuth címer az összetartozás jelképe. Az MSZP szerint szó sincs kisajátításról.

A leghatározottabban tiltakozik a Kossuth család, amiért Mesterházy Attila MSZP-elnök október 23-án arra szólította fel híveit, hogy legyen a Kossuth-címer a demokraták összetartozásának jelképe, és viseljék azt "az új köztársaság megszületésének napjáig" - írta a Magyar Nemzet szerdán. A lap felidézi, hogy az MSZP alapítványának rendezvényén Kossuth-címeres kitűzőket is osztogattak a vendégeknek.

Kossuth Lajos legközelebbi leszármazottja, Kossuth László médiajogász a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében családja nevében azt írta: felháborodva olvasta Mesterházy felhívását, amellyel ismét megpróbálják Kossuth Lajos nevét kisajátítani, és az 1849-es Habsburg-trónfosztás jelképét saját érdekeik jelképévé nyilvánítani.

A közlemény szerint az "idegen elnyomás alól való felszabadulás, a magyar nemzet szabadsága jelképének számító címert már bemocskolták e politikai vonalnak az elődei, amikor a bolsevista Tanácsköztársaság ideje alatt elővették, és ennek égisze alatt lövettek főbe, akasztottak fel, irtottak ki számtalan embert".

A kormányzó leszármazottja szerint a Kossuth-címert az 1848-as szabadságharc óta egyszer használták szellemiségének megfelelően: 1956-ban, amikor a szabadság, az elnyomás elleni közdelem jelképeként tűzték ki sokan - írta a lap.

Az MSZP szerda délután reagált az ügyre. Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szerdán újságírói kérdésre azt mondta, hogy pártja nem akarja kisajátítani a Kossuth-címert, hiszen a párt elnöke az összes demokratát annak viselésére kérte, nem csak a szocialistákat. "A Kossuth-címer a magyar függetlenség, a szabadság és a testvériség jelképe volt az 1848-as forradalomban és azt követően. Kossuth Lászlónak szíve joga ilyet kérni, én azonban viselni fogom a Kossuth-címert - mondta a politikus.