Félretolta a közmédia az ellene tüntetőket


Munkások dolgoznak a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda úti gyártóbázisa előtt 2012. november 2-án
Vágólapra másolva!
A budai hegyeket ábrázoló szobrot állít az MTVA a székháza elé - éppen oda, ahol a módszerei ellen tüntetnek a közmédia volt munkatársai -, mert biztosítani akarja az ingatlanjai akadálymentes megközelítését. A tiltakozók szerint erőszakkal szorították ki őket eddigi helyükről, ezért spontán demonstrációt szerveztek, ahol több poliitkus is megjelent. Az MTVA tagadja, hogy erőszak történt volna.
Vágólapra másolva!

Pénteken hajnalban öt órakor 30-40 biztonsági ember segítségével, fizikai erőszak alkalmazásával eltávolították az MTVA Kunigunda úti székháza elől a tisztességes közmédiáért 2011. december 10-e óta demonstráló Tiszta Kezek Mozgalom aktivistáit - közölte a mozgalom e-mailben az [origo]-val. Bejelentették azt is, hogy a történetek miatt demonstrációt tartanak a helyszínen.

A Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) válaszul közleményt adott ki, amelyben visszautasította, hogy "a szoborállítási munkálatok kezdetekor" erőszakkal távolították volna el az ott demonstrálókat.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Munkálatok a székház előtt

Délelőtt 11 óra után spontán demonstráció alakult ki a hajnalban történtek elleni tiltakozásul, a helyszínen az MTI felvételeinek tanúsága szerint megjelent Lendvai Ildikó és Horváth Csaba MSZP-s, valamint Schiffer András és Karácsony Gergely LMP-s politikus. Karácsony Gergely az [origo]-nak telefonon azt mondta, pártja elítéli az MTVA-nak a békés gyülekezéshez való alapvető jogot sértő rendelkezésát, és érthetetlennek tartja, hogy a kiérkező rendőrség nem lépett fel a törvénytelenül és önkényesen eljáró biztonságiakkal szemben.

Az MTI tudósítása szerint Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnöke "gyalázatos dolognak" nevezte, hogy nem maradhattak eddigi helyükön, ahonnan - állítása szerint - több társát erőszakkal távolítottak el. Közölte, hogy emiatt büntetőfeljelentést tesz. Hozzátette, az üggyel kapcsolatban petíciót nyújtanak majd át az Európai Unió képviselőinek és az Európai Bizottság elnökének.

Lendvai Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja azt mondta, hétfőn kezdeményezi a testület összehívását az ügyben, mert "itt a jogainkról van szó". Párttársa, Horváth Csaba szerint Magyarországot a jelenlegi hatalom nem tekinti demokráciának, a demonstrálók sátrainak eltávolítása pedig "a legsötétebb diktatúrákat idézi".

Budai hegyek, 48 millióból

Az MTVA korábbi közleményében azt írta, hogy egy, "a budai hegyek vonulatát mintázó műalkotás" kerül a gyártóbázis elé, és szerinte a szoborállítással a jelenleg ott demonstrálók jogai nem sérülnek, hiszen "a majdnem fél kilométeres útszakaszon a továbbiakban is folytathatják tevékenységüket, továbbá az MTVA szívesen nyújt segítséget az építést és közlekedést akadályozó lakókocsik és standok áthelyezésében".

Az MTVA közbeszerzési eljárás keretében 48,1 millió forintot fizet a műalkotásért, ehhez a forrást "az MTVA Sales House teremtette elő", vagyis az alap a saját hirdetési bevételeiből finanszírozza a felállítást - derül ki a közleményből. Az építési munkálatok előreláthatólag két hónapig tartanak majd.

"Az Alap tiszteletben tartja a magukat tüntetőknek nevezők álláspontját és véleményét, de biztosítani kívánja mind dolgozói, mind vendégei számára ingatlanjai akadálymentes megközelítését, különös tekintettel arra, hogy a magyar közmédia gyártóbázisáról van szó" - írja az MTVA.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke beszél, mellette Karácsony Gergely, Horváth Csaba, Lendvai Ildikó, Varju László

Az MTVA Kunigunda úti gyártóbázisának főbejárata előtt lassan egy éve tüntetnek a Tiszta Kezek Mozgalom tagjai, a mozgalmat a közmédia "politikai megszállása" ellen tiltakozó volt munkatársak alapították. Céljaik között szerepel nemcsak "a közmédia hírmanipulációi" elleni fellépés, de a demokratikus jogrendszer megszilárdítása, az alapvető szabadságjogok védelme, a kiállás a sajtószabadság mellett és a küzdelem a korrupció ellen.

A mozgalom alapítóját, Nagy Navarro Balázst az után bocsátotta el az MTVA, hogy az újságíró 2011. december 10-én többedmagával éhségsztrájkba kezdett a Kunigunda utcai épület előtt, miután kitudódott, hogy Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét kiretusálták több híradós anyagból.