Kikérdezik Orbánt a jelekről

Vágólapra másolva!
A parlament mostani háromnapos ülésén részt vesz Orbán Viktor, akit az ellenzéki képviselők az azonnali kérdések órájában a jelekről, a szabadságról és a történelmi ismereteiről is kikérdeznek. A héten számíthatunk rengeteg "elmúltnyolcévezésre" az államadósságról szóló vitanapon, és Balog Zoltán minisztert is megmentik a képviselők egy becsületsértési pertől. Az LMP a keresetekért, a Jobbik a rákos betegekért aggódik, egy MSZP-s pedig már most boldog karácsonyt kíván.
Vágólapra másolva!

A legjobban várt személy

Több ellenzéki képviselő is hetek óta izgatottan várja ezt a hétfőt, amikor a szabályok szerint a miniszterelnöknek be kell mennie a parlamentbe, hogy személyesen válaszoljon az azonnal kérdésekre. A legjobban két szócsatára vagyunk kíváncsiak. A szocialista Tóbiás József hetek óta "A jelekről" kérdezné Orbán Viktort, és tippelni sem merünk, miről lesz szó. Az LMP-s Schiffer András pedig "Szokott-e keverni történelmi fogalmakat?" címmel tesz fel kérdést, és nyilván Orbán egyik tévedésére akarja majd felhívni a figyelmet. Ezek mellett hétfőn kiderülhet, Orbán mit gondol a szabadságról, mert erről kérdezi az MSZP-s Harangozó Tamás, a jobbikos Szávay István pedig a kérdés címe alapján a magyar multik barátjának akarja beállítani Orbánt ("Magyar olajtársaság? Magyar üzletlánc? Magyar bank?").

A legnagyobb ismétlés

A múlt héten a fideszes Papcsák Ferenc az utolsó pillanatban elővett a fiókból egy laza, 227 pontos módosító csomagot a választási eljárási törvényhez. A parlament ezért szerdán - rendhagyó módon - újból megnyithatja a részletes vitát a javaslatról, hogy a képviselőknek négy óra húsz percben legyen némi esélyük elmondani a véleményüket a legújabb változtatásokról - például arról, hogy otthon, az ajtóban is regisztrálhatunk majd. Azért a feltételes mód, mert ehhez a képviselők négyötödének támogatása kell, vagyis a Fidesznek meg kell nyernie ehhez az MSZP-t vagy a Jobbikot. Ez azért most valószínűleg nem lesz nehéz, mert így Lamperth Mónika vagy Gaudi-Nagy Tamás újra bírálhatja a javaslatot, és elmondhat mindent, ami a múlt kedd éjszaka az alkotmányügyi bizottság ülésén benne maradt.

A legnagyobb elmúltnyolcévezés

Aki szeretné hallgatni Rogán Antaltól vagy Cséfalvay Zoltán államtitkártól a "bezzeg az elmúltnyolcévben a szocialisták alatt..." kezdetű mondatokat, és aki szeretné látni a fejét csóváló szocialista Veres Jánost vagy Szekeres Imrét, feltétlenül írja fel a naptárba a keddi ülést. Ekkor tartják ugyanis Rogán javaslatára az öt és fél órásra tervezett vitanapot az államadósságról "Kit terhel a felelősség?" címmel. Csak azt sajnáljuk, hogy a függetleneknek összesen nyolc percet adtak, így ha netalán Gyurcsány Ferenc arra jár kedden, alig lesz ideje egy jó kis szónoklatra.

A legnagyobb mentés

A képviselők hétfőn várhatón megmentik Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert attól, hogy évekig bíróságra kelljen járnia egy becsületsértési ügyben. Balog még a májusi miniszteri meghallgatásán minden különösebb fenntartás nélkül belemondta a mikrofonba a nem éppen pozitív véleményét a Magyarok Világszövetségéről, és a szervezetből többen annyira kiakadtak ezen, hogy nyomban szaladtak, és feljelentették Balogot becsületsértésért. Per viszont nem lesz, mert a mentelmi bizottság - ahogy más magánvádas ügyben ez megszokott - nem javasolja a képviselői mentelmi jog felfüggesztését, és ezt valószínűleg a parlamenti többség is így gondolja majd. És hogy mit mondott a miniszter? Nem ismételnénk meg, mivel nekünk nincs mentelmi jogunk, de annyit elárulunk, hogy alvilági szervezeteket szoktak úgy nevezni, mint Balog az MVSZ-t.

A legkoraibb ünneplés

Nem gondoljuk, hogy az MSZP-s Simon Gábornak problémát okoz a naptár helyes kezelése, ezért nyilván csak figyelemfelkeltésből adta interpellációja címének azt, hogy "Boldog karácsonyt". A figyelmünk felkeltése sikerült, de a kérdés tartalmáról sajnos csak annyit tudunk meg, mint a Simon család karácsonyi menüjéről, pedig nyilván valamilyen kínos fejlesztési ügyet akar szóba hozni. Viszont ha a kérdés címzettje, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter véletlenül a parlamentben lesz hétfőn, biztosan megköszöni a jókívánságot.

A legmagabiztosabb képviselő

Eddig is tudtuk, hogy a jobbikos Novák Elődnek nem kell a szomszéd frakcióba mennie egy kis magabiztosságért, és a hétfői interpellációja erre kiváló példa. A Jobbik-alelnök Orbán Viktornak szóló kérdése alapvetően az ügynökaktákról szól, de a címből csak úgy mellesleg azt is megtudjuk, hogy a Jobbik kormányra fog kerülni ("Miért kell megvárni az ügynöklisták feltárásával a Jobbik kormányra kerülését?").

A legnagyobb aggodalom

Nagyon úgy tűnik, hogy Szél Bernadett lett az LMP aggódásért felelős képviselője. Két üléssel korábban a segélyplafon miatt még rosszabb helyzetbe kerülő emberekért emelt szót, most pedig már mindannyiunk fizetéséért aggódik ("Mi lesz a keresetekkel?"). A díjat mégsem neki ítéltük, és még csak nem is a szocialista Kovács Tibornak, aki nem látja a pénzt a mentők téli gumijára. A legaggódóbb képviselő most kétségkívül a gyógyíthatatlan rákos betegekkel előhozakodó jobbikos Gyenes Géza ("Miért nem tesz határozott lépéseket az egészségügyi kormányzat a gyógyíthatatlannak minősített rákos betegek túlélésének meghosszabbítása érdekében?").

Bónusz: pénzügyi ombudsman és vita az iskolák átvételéről

A mostani háromnapos ülésen a képviselők döntenek a digitális átállásról szóló törvénymódosításról, amely szerint a szociálisan rászorulók állami segítséget kaphatnak a digitális televízióadás vételére alkalmas készülék beszerzéséhez. Ezután következik annak a kormányjavaslatnak a megtárgyalása, amely létrehozná a pénzügyi jogok biztosának intézményét. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztése szerint a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó ombudsmanhoz a pénzügyi szervezetek eljárásaival kapcsolatban fordulhatnak majd az emberek.

Hétfőn emellett kivételes sürgős eljárással tárgyalhatják az államháztartási törvény módosítását, és erről így már kedden zárószavazás lehet. A javaslat célja, hogy a kormány a büdzsé sarokszámait tartalmazó módosító indítványt terjeszthessen elő. A 2013-as költségvetés fő számainak átírása érdekében hétfőn módosíthatják a házszabályt is.

Kedden a Komárom és Révkomárom közötti Duna-híd megépítéséről szóló magyar-szlovák megállapodás kihirdetéséről tárgyalnak a képviselők. És szintén kedden vitatja meg a parlament azt a javaslatot, amely kiterjesztené a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hatáskörét - a jegybank kivételével - minden olyan gazdasági társaságra, amelyben az államnak 25 százaléknál nagyobb részesedése van. Szerdán a választási eljárási törvény részletes vitája mellett megtartják az iskolák állami átvételéről szóló, a Fideszben is vihart kavart javaslat általános vitáját.