Talán két vagy három kérdésben maradt fenn egyeztetési lehetőség - mondta a miniszterelnök a hétfői frakcióülésről távozóban. Ángyán József volt agrárállamtitkár szerint a legvitásabb a birtokméretek kérdése.

Minden kérdésben megállapodásra számít az új földtörvény ügyében Orbán Viktor. A miniszterelnök ezt a Fidesz-KDNP-frakció hétfői üléséről távozóban mondta, miután a képviselőcsoport tárgyalt a parlament előtt fekvő földtörvényjavaslatról.

"Összesen talán két vagy három kérdésben maradt fenn egyeztetési lehetőség, de nagyon közel vagyunk, minden kérdésben meg fogunk állapodni" - fogalmazott a kormányfő a fideszes Ángyán József és Bencsik János által beterjesztett módosító javaslatokat firtató újságírói kérdésre.

Ángyán József korábbi agrárállamtitkár, aki - frakciótársával, Bencsik Jánossal közösen - több tucat módosító indítvánnyal írná át a kormány földtörvényjavaslatát, azt mondta, a hétfői tanácskozáson az irányokról volt szó, nem konkrét módosító javaslatokról. A legnagyobb nézetkülönbség szerinte a birtokméretek kérdésében van. A további lényegi kérdések között említette például a fiatalok helyzetbe hozását, amiben egyetértés van, valamint a helyi közösségek bevonását a döntésekbe. Arra, hogy kapott-e kritikát a korábbi bírálatai miatt, úgy reagált: "nem, semmilyen személyes kérdésről nem volt szó".

Bencsik János kifejtette: a hétfői tanácskozáson ismertették az álláspontokat, ezt követően a kormányfő és az agrártárca áttekinti a benyújtott módosító javaslatokat, majd egy következő frakcióülésen visszatérnek a részletkérdésekre. Hozzátette, a miniszterelnök és a frakció is nyitottságot mutatott az Ángyán Józseffel közös módosító indítványaira.

Ángyán József és Bencsik János javaslataikkal elsősorban azt akarják elérni, hogy valóban csak a helyben lakók juthassanak a településhez tartozó termőföldhöz, és több beleszólást adnának a földhasználati ügyekbe a helyi közösségeknek.