Hibázott a rendőrség Devecserben

Vágólapra másolva!
Az alapvető jogok biztosa szerint a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia Devecserben augusztus elején a Jobbik és több más szélsőjobboldali szervezet tüntetését, mert az ott lakó cigányoknak sérültek a jogai, amikor kénytelenek voltak végighallgatni a házai előtt vonuló tüntetők szitkozódásait.
Vágólapra másolva!

A rendőrség többször is hibázott 2012. augusztus elején, amikor egy többszáz fős tüntetést biztosított Devecserben, így sérültek az ott lakó romák jogai - állapította meg Szabót Máté ombudsman. Az alapvető jogok biztosa azt a tüntetést vizsgálta, amit jobbikos képviselők és más szélsőjobboldali szervezetek részvételével tartottak Devecserben augusztus elején. Az Élni és élni hagyni - demonstráció a jogos magyar önvédelemért elnevezésű demonstráció a katolikus templom előtti téren kezdődött, majd a résztvevők felvonultak azokban az utcákban, ahol véleményük szerint cigányok laknak. A jobbikos szónok a halálbüntetés visszaállítását követlete. A rendőrség a felvonulók útvonalát kordonnal biztosította, amelyet a tüntetők többször megpróbálták átlépni, egy alkalommal pedig kődobálásba bonyolódtak a helyiekkel.

A biztos megállapította, hogy a demonstárciót verbális és fizikai erőszak kísérte, több esetben pedig bűncselekmény gyanúja is felmerült. Az alapvető jogok biztosa hivatalból indított vizsgálatot és részletes tájékoztatást kért az országos rendőrfőkapitánytól. A jelentésben Szabó Máté kiemelte, hogy a törvény alapján nemcsak akkor lehet feloszlatni egy tüntetést, ha az elveszíti békés jellegét vagy annak során valamilyen bűncselekmény történik, hanem akkor is, ha mások jogai sérülnek.

Ez történt Devecserben is, amikor a demonstrálók vonulásának útvonalán lakó roma nemzetiségű emberek "foglyul ejtett közönségként" nem tudták elkerülni a rendezvényen elhangzó, őket súlyosan sértő, megbélyegző és megfélemlítő, gyűlölet szítására alkalmas kijelentések végighallgatását, ami sértette az emberi méltósághoz való jogukat. A biztos szerint a rendőrség elsősorban akkor hibázott, amikor mindezt nem észlelte, nem vizsgálta.

Emellett az is lényeges, hogy az egyes résztvevők békés célú gyülekezéshez való joga önmagában nem szűnik meg azáltal, hogy mások akár büntetendő módon lépnek fel. Devecserben volt például kődobálás, a rendezvény összképe azonban nem vált erőszakossá, így ez alapján mérlegelhető volt a feloszlatás - állapította meg az alapvető jogok biztosa.

Az ombudsman a jelentésben nehezményezte, hogy a rendőrség nem kommunikált a szervezőkkel, így nem tudta kellően elősegíteni sem a gyülekezési jog gyakorlását, sem pedig mások jogai sérelmének megelőzését. Az egyetlen kirendelt rendbiztos a konfliktus idején nem volt a helyszínen - írta jelentésében az ombudsman. Szabó Máté alapjogi biztos felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy a jövőben a biztosítás parancsnokai intézkedjenek, ha egy rendezvény mások jogainak sérelmével jár, valamint a korábbi tapasztalatok alapján tekintsék át a rendbiztosok működésére vonatkozó szabályokat.