TASZ: Kozmetikázták a nemzeti drogjelentést

Vágólapra másolva!
A civil szervezet szerint olyan részeket töröltek a nemzeti drogjelentésből, amik rossz színben tüntetik fel a kormány drogpolitikáját.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéséből számos olyan részt kitöröltek, amelyek rossz színben tüntették fel a kormány drogpolitikáját - közölte a Társaság a Szabadságjogokért. A civil szervezet közleménye szerint a központ idei jelentéséből töröltek számos olyan részt, ami a hazai drogprevenció hiányosságaival foglalkozik. Az idei jelentés tervezetét szeptemberben véleményezésre megküldték a szakembereknek és kormánynak, mire a jelentés végleges formájában kikerült a Fókuszpont honlapjára, számos módosítást eszközöltek rajta - olvasható a közleményben.

A TASZ szerint például nem szerepel a jelentés végleges szövegében az intravénás drogfogyasztók körében mért hepatitis C fertőzöttségre, illetve a túladagolások megelőzésének szükségességére vonatkozó mondat sem.

"A Nemzeti Drog Fókuszpont célja, hogy hiteles információkat szolgáltasson a döntéshozók számára" - hangsúlyozta Sárosi Péter, a TASZ Drogpolitikai programvezetője. "Ezekre a jelentésekre kell alapozni a kormány drogpolitikáját. Az ötvenes évek gyakorlatát idézi, ahogyan meghamisítják a tudományos adatokat a politikai célok érdekében" - közölte a szervezet.

Az [origo] megkereste a témában illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), ahol kérdéseinkre később ígértek választ.