Vágólapra másolva!
A folyó mentén fekvő településeken 15 köbméter homokkal készülnek az árvíz délutáni tetőzésére. Az előrejelzések szerint várhatóan 380 centiméter magas lesz a vízállás.
Vágólapra másolva!

Hajnalban elérte az első fokú készültségi szintet, és várhatóan délután tetőzik a Mura folyó Letenyénél - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője szerdán. A folyó az elmúlt 24 órában mérsékelten, egyenletesen áradt, Letenyénél hajnalban érte el az első fokú készültséget jelentő 330 centimétert.

Ezen a szakaszon az árhullám tetőzése délutánra várható, a becslések szerint 380 centiméter körüli vízállással. Murakeresztúron megjelent a víz a hullámtér területén, ezért a zsilipeket lezárták. Az igazgatóság gátőrei, műszaki szakemberei ezen a szakaszon is fokozottan járőröznek - mondta Gaál Róbert.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján szerdán azt írták, hogy a Mura mentén fekvő hat település közül a legnagyobb figyelmet Muraszemenye térségére, az önkormányzati védvonalra kell fordítaniuk.

A védekezéshez a településen három helyszínen 15 köbméter homokot tárolnak, és előkészítettek 500 darab homokzsákot. A védekezéshez a településen tíz polgári védelmi műszaki kézi mentő és tíz közmunkás vonható be, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a Mura teljes zalai szakaszára vonatkozóan nem lesz szükség lakosságvédelmi intézkedésre.