Nem sok van már hátra a Neo FM-nek

2012.11.07. 18:47

Nincs helye a Neo FM-nek a médiaszolgáltatási piacon a Fővárosi Ítélőtábla szerdán hozott végzése szerint. A bíróság a rádió és a médiahatóság vitájában az utóbbi javára döntött, és úgy ítélte meg, hogy jogosan mondták fel a közel egymilliárd forintos adósságot felhalmozó csatorna szerződését.

Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint végrehajtható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának azon határozata, amelyben felmondta a Neo FM-et működtető FM1 Zrt. médiaszolgáltatási szerződését. A médiahatóság idén június 20-án azonnali hatállyal mondta fel a rádió szerződését, mert a társaság nem rendelkezett az elvárt bankgaranciával, és tetemes, mára mintegy egymilliárd forintos tartozást halmozott fel. Júliusban az FM1 Zrt. részvényei Medveczky Mihály vállalkozó érdekeltségébe kerültek, majd ezt követően, miután a béreket és a rezsit sem tudták kifizetni, a dolgozók felmondtak.

A Neo FM-et működtető FM1 Zrt. még júniusban támadta meg az NMHH határozatát, mert szerintük a hatóság az után mondta fel a rádióval kötött szerződést, hogy az FM1 Zrt. vezetésének kérésére a bíróság csődeljárást rendelt el a céggel szemben. A cég érvelése szerint a médiahatóságnak erre nem lett volna lehetősége, mert a vállalat csődvédelem alatt állt. 

A bíróság ezzel szemben úgy ítélte meg, hogy a határozat végrehajtásának felfüggesztése csorbítaná a piaci versenyt, és sértené a közérdeket is, ezért ezek fontosabb következmények, mint a műsorszolgáltató bevételszerző érdeke. A Fővárosi Ítélőtábla végzésében az is szerepel, hogy az FM1 Zrt. nem felel meg a műsorszolgáltatókkal szemben támasztott törvényi kritériumoknak, ezért az ilyen szervezetnek a törvény szerint a műsorszolgáltatási piacon nincs helye.