Négy és fél milliós kártérítésre ítélték Magyarországot

2012.11.08. 15:56

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a siketnéma panaszos, aki sem írni, sem olvasni, sem a jelnyelvet használni nem tud, nem kapott megfelelő tájékoztatást őrizetbe vételének okáról, amikor rablás gyanúja miatt elfogták a rendőrök.

Tizenhatezer euró nem vagyoni jellegű kártérítés és 2150 euró perköltség megfizetésére kötelezi Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön hozott ítélete, amely szerint a magyar hatóságok több ponton is megsértették a csak H. Z. monogrammal azonosított, súlyos testi és szellemi fogyatékkal élő panaszos jogait.

Az ítélet szerint a siketnéma panaszos, aki sem írni, sem olvasni, sem a jelnyelvet használni nem képes, nem kapott megfelelő, általa is érthető tájékoztatást őrizetbe vételének okáról, amikor rablás gyanúja miatt elfogták a rendőrök, továbbá mintegy három hónapos fogva tartásának körülményei kimerítették a kínzás vagy embertelen bánásmód fogalmát, amivel a magyar hatóságok két ponton is megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét.