Védik Jeszenszkyt a professzorok

Vágólapra másolva!
Ideológiai vakság és szimpla rosszindulat keverékéből vannak összegyúrva az oslói nagykövetet ért tánmadások a Professzorok Batthyány Köre szerint.
Vágólapra másolva!

A Professzorok Batthyány Köre tiltakozik a Jeszenszky Gézát ért támadások ellen, amelyek szerintük a félreértés, az ideológiai vakság, a tájékozatlanság és a szimpla rosszindulat keverékéből vannak összegyúrva. A társaság elnökségének közleménye szerint az oslói nagykövet mindössze annyit tett, hogy felhívta a figyelmet a "cigányság körében az átlagosnál gyakoribb rokonházasságok káros következményeinek egyikére: a szellemi fejlődés sérülésére".

A Professzorok Batthyány Köre szerint a magyarországi cigányság körében is dokumentált mind a rokonházasságok nagyobb aránya, mind pedig az, hogy ennek egészségügyi kockázatai vannak, amelynek "árát mindenki fizeti a társadalombiztosításon keresztül". Mint írták: mindamellett, hogy "a magyar cigányság valóban halmozottan hátrányos helyzetű, és a tárgyalt genetikai körülmény ennek csak egy szegmentuma. Minden téren segítenünk és cselekednünk kell". A Professzorok Batthyány Köre ezért külön örül a magyar EU-elnökség alatt elfogadott romastratégiának.

Október 26-án a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent egy bejegyzés, amely szerint Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

A nagykövet szombati közleményében azt írta, hogy mindig igyekezett felhívni a világ figyelmét a határon túli magyar közösségek helyzetére, tanárként, miniszterként, nagykövetként pedig valamennyi üldözött, bántalmazott nemzeti vagy vallási kisebbség ügyéért írásban és szóban is kiállt.

Az LMP október 29-én nyílt levélben kérte Rostoványi Zsoltot, a BCE rektorát, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát, az Antall-kormány külügyminiszterének egyetemi jegyzetét pedig haladéktalanul vonják be. A BCE október 30-án azt közölte: az egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének az elmúlt napokban a sajtóban többször idézett mondatától.