Felelőtlenség lenne nem tárgyalni Bajnaiékkal

Vágólapra másolva!
Az LMP jövő hétvégi kongresszusa adhat felhatalmazást a Bajnaiékkal való tárgyalásra. Utána kezdődhet egyeztetés arról, hogy mi legyen az esetleges választási együttműködés és a közös kormányzás tartalma - mondta Jávor Benedek a TV2 péntek reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Felelőtlenség lenne, ha pártja nem vizsgálná meg az együttműködés lehetőségét az Együtt 2014 mozgalommal - mondta Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorának pénteki adásában. A politikus tartja magát ahhoz, hogy a két szervezet között meg kell kezdeni a tárgyalásokat. Jávor a műsorban azt mondta: komoly vitára készül az LMP a jövő hétvégi kongresszusán arról, hogy mi a helyes út az ökopárt és Magyarország számára. Kifejtette: az Együtt 2014 mozgalommal - amely jelezte, hogy a parlamenti pártok közül az LMP-t keresi meg először az együttműködés érdekében - az után lehet tárgyalni, hogy a kongresszus felhatalmazást ad. Ha ez megtörténik, utána kezdődhet egyeztetés arról, hogy mi legyen az esetleges választási együttműködés, majd a közös kormányzás tartalma - mondta.

Azzal összefüggésben, hogy Mile Lajos, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint felelőtlenség volt az Együtt 2014-gyel való együttműködés lehetőségeiről nyilatkoznia, Jávor Benedek azt mondta: tartja magát ahhoz, hogy pártjának meg kellene kezdeni a tárgyalásokat az együttműködés feltételeiről. Hozzátette, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy csatlakoznak az új mozgalomhoz. Véleménye szerint azonban éppen az lenne a felelőtlenség, ha nem vizsgálnák meg a kooperáció lehetőségét. Az LMP dolga megvizsgálni, hogy miként tud hozzájárulni a kormányváltáshoz úgy, hogy saját céljait és programját nem adja fel, hanem megvalósítja - közölte.

Arra a kérdésre, hogy ki lehet az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Jávor Benedek úgy felelt: korai erről beszélni, de szerinte több olyan személy is elképzelhető, aki jobban tudná mozgósítani a választókat, mint Mesterházy Attila MSZP-elnök vagy Bajnai Gordon volt miniszterelnök.

Az Együtt 2014 választói mozgalom alapítói egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kidolgozták az együttműködés politikai alapjait. Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke azt mondta, hogy az együttműködés érdekében az LMP-t keresi meg először a mozgalom.