Két év múlva jöhet a polgármesteri összeférhetetlenség

Vágólapra másolva!
Kósa Lajos szerint az lenne a helyes, ha az új szabályok csak a 2014-es önkormányzati választások után lépnének életbe. Azt is elmondta, a Fideszben szeretnék, ha az Alkotmánybíróság előzetesen megvizsgálná a választási törvényt.
Vágólapra másolva!

"Szeretnénk, hogy ha előzetes normakontroll lenne, de hogy ezt pontosan milyen technikai megoldással érjük el, képviselők egy része vagy más kezdeményezi, ezt még nem tudom megmondani" - nyilatkozta a Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnökét az után kereste meg az MTI, hogy a Hvg.hu úgy értesült, a Fideszben számítanak arra, hogy a köztársasági elnök a törvény kihirdetése előtt kikéri az Alkotmánybíróság véleményét.

Kósa Lajos azt is elmondta, helyesnek tartaná, ha a képviselők önkormányzati posztjait érintő új összeférhetetlenségi szabályok nem a következő parlament megalakulásakor, hanem 2014 októberétől, a helyhatósági választással lépnének hatályba.

Kósa szerint felmerült emellett az is, hogy az új fizetési besorolások az önkormányzati képviselők és a polgármesterek esetében szintén a következő önkormányzati választással lépjenek hatályba - mondta, hozzátéve, hogy mindkét esetben helyesnek tartja, ha az új rendszer 2014 októberétől indul.

Végül elmondta, kedden találkozik az önkormányzati szövetségek vezetőivel, és ha ott rábólintanak a javaslatokra, azokat a parlamentnek is benyújtják.

Az Index csütörtökön írt arról, hogy ha elfogadják az összeférhetetlenség hatálybalépésének módosítását érintő javaslatot, akkor a 2014-es országgyűlési választás után még egy fél évig nem kellene lemondaniuk a polgármesteri tisztségükről azoknak a politikusoknak, akiket a következő ciklusra újraválasztanak képviselőnek.

Ahogy arról az [origo] beszámolt, a Fidesz ismét az utolsó pillanatban módosítja a választási eljárási törvényt. Habár a múlt héten még előírták volna, hogy a választási regisztráció miatt a jegyzőnek mindenkit fel kell keresnie az otthonában, az [origo] úgy tudja, csak az idősekhez, mozgáskorlátozottakhoz, a fogvatartottakhoz és a betegekhez kell majd kimenni, ha kérik. Értesüléseink szerint a Fidesz emellett azon is változtat, hogy nem kétszáz, hanem ötszáz ajánlás kell egy jelöltnek, csak a közmédiumokban lehetnek politikai hirdetések, és a választási kampányt ötven napra csökkentik.