Leállították a paksi atomerőmű egyik blokkját

Vágólapra másolva!
Hibát észleltek, ezért pénteken leállították a paksi atomerőmű 4. blokkját. Az atomerőmű tájékoztatása szerint víz szivárgott egy olyan részen, amely nem érintkezik radioaktív közeggel, hat nap múlva újra is indulhat az üzem. A társaság szerint a 0-ás veszélykategóriát sem érte el az eset.
Vágólapra másolva!

Egy műszaki hiba javítása miatt, előre ütemezetten leállították pénteken reggel a paksi atomerőmű 4. blokkját. A hiba javítása után, várhatóan hat nap múlva kapcsolják újra a hálózatra a reaktort - közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

A blokknál szivárgott a víz, de az erőmű egy olyan rendszeréből, amely nem érintkezik radioaktív közeggel.

A hiba azonosítása érdekében előbb lecsökkentették a reaktor teljesítményét, majd a javítás idejére a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel történt egyeztetés után, pénteken hajnalban tervezett, ellenőrzött módon leállítottak a 4-es blokkot.

Az atomerőmű tájékoztatása szerint a történtek a biztonságra nem voltak hatással, ezért az eset nem bejelentés köteles, a nemzetközi INES skálán a "0" besorolást sem éri el. Az esemény során nem sérültek a biztonsági előírások, semmiféle veszély nem volt és nincs sem az dolgozókra, sem a lakosságra, sem a környezetre nézve - közölte a társaság.