Kajászón 285 hektárnyi rendkívül jó minőségű szántót szerzett az agrártárca volt államtitkárának a szomszédja - írja a Blikk. A helyiek felháborodtak a pályázati döntésen.

Két államtitkár szomszédja is nyert az állami földpályázatokon - írja a Blikk. A lap úgy tudja, hogy Kajászón Kiss Árpád nádarató 285 hektárnyi rendkívül jó minőségű szántót szerzett. A mezőgazdasági tapasztalatokkal nem rendelkező kápolnásnyéki vállalkozó annak a Farkas Imrének a szomszédja, aki a pályázat elbírálásakor az agrártárcánál volt államtitkár.

Farkas nyáron a fejlesztési tárcához igazolt ugyan, most is ott államtitkár, de maradt a Birtokpolitikai Tanács elnöke. Ennek a testületnek kellett döntenie a 100 hektárnál nagyobb állami földterületek egyedi hasznosításáról. Vagyis Farkas így tudhatott szomszédja sikeréről - írja a Blikk. Farkas ugyanakkor a lapnak azt mondta: nem szomszédok Kiss Árpáddal. Ennek azonban a lap szerint ellentmond, hogy a Kiss háza melletti telken az ő családjának a panziója áll. Ráadásul a környékbeliek szerint a közelmúltban Farkasék ötven méterrel arrébb új házat is építettek, és odaköltöztek. A Blikk szerint ezeket az információkat a cégnyilvántartás is igazolja. Az államtitkár feleségének és lányának vállalkozását az új házban jegyezték be, de telephelyként a panzió is szerepel.

Azt az államtitkár elismerte, hogy jó viszonyban van Kiss Árpáddal, gyerekeik egy iskolába járnak, de nem tudott a pályázatról.

A földpályázatokon hoppon maradt kajászói gazdák szerint viszont a nyertesnek nincs gazdálkodói tapasztalata, az aranykalászos gazdának járó oklevelet pár hét alatt is meg lehet szerezni. Egyébként ilyen képesítése van annak a borsodi hölgynek is, akinek 246 hektárt ítéltek oda, ennek ellenére ma is műkörmösként dolgozik.

A helyiek annyira felháborodtak Kiss győzelmén, hogy három hete tiltakozásul felszántották a terület egy részét, mondván, az őket illetné. Az újdonsült birtokosnak ugyanis gépei sincsenek, a földjeit egy gárdonyi gazda, Dörömbözi József műveli. A szálak a Blikk szerint itt érnek össze: Dörömbözi szomszédja L. Simon László kulturális államtitkár. Dörömbözi is nyert 66 hektárnyi szántót Seregélyesen, és egy bizottsági ülésen maga L. Simon is elismerte, hogy a győztes termelő szomszédja. Sőt a két férfi ugyanannak a velencei borlovagrendnek a tagja. A Blikk forrásai azt elismerték, hogy Dörömbözi - ellentétben a műkörmösökkel és politikusrokonokkal - ért a gazdálkodáshoz.

L. Simon László szombat délután közleményben reagált a Blikk állításaira. Ebben azt írta, hogy Dörömbözi József nem a szomszédja, és cáfolta azt is, hogy korábban ezt állította volna. Azt ugyanakkor elismerte, hogy jól ismeri Dörömbözit, és tisztességes gazdálkodónak tartja. Azt is megemlítette, hogy Dörömbözi pályázatának elbírálásakkor még nem volt államtitkár.