Törvénymódosítási csomagot nyújtott be az egészségügyért felelős tárca. Túl sok a "potyautas", ezért előírnák, hogy a tajkártya mellett más személyazonosító okmányt is fel kelljen mutatni az orvosnál. Továbbá uniós irányelvvel küzdenének a hamis gyógyszerek ellen, és befejeznék a csatlakozási folyamatot az európai szervtranszplantációt koordináló szervezethez.

Benyújtotta az Országgyűlésnek szombaton az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. A csomag kilenc törvény módosítását tartalmazza.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormány honlapján közzétett videóban azt mondta, az egészségügyi rendszer nem bírja el a potyautasokat, ezért a mostani előterjesztésben szabályoznák azt is, hogy a tajkártya mellett más személyazonosító okmányt is fel kelljen mutatni. Ennek célja, hogy ne használhassa több embert ugyanazt a tajkártyát, hogy védjék a kasszát és a tisztességes járulékfizetőket - fogalmazott az államtitkár.

Felhatalmazást kérnek többek között arra is, hogy a szervtranszplantáció nemzetközi koordinátori testületéhez - Eurotransplanthoz - való végleges csatlakozási folyamat végbemehessen. Az egyeztetések jelenlegi állása alapján az eredményes tárgyalásokat követően a teljes jogú tagság kezdete reálisan 2013 első felében várható - tették hozzá.

A hamis gyógyszerek ellen is küzdenének

Az államtitkárság szerint a gyógyszertörvény módosítása megteremti a hamisított gyógyszerek legális kereskedelmi láncba történő bekerülésének megelőzéséről szóló uniós irányelv törvényi átültetését. Ugyanakkor a magyarországi gyógyszertárakban kapható gyógyszerek 100 százalékban biztonságosak, ezért a módosítások az uniós irányelv mentén "preventív intézkedésként" is felfoghatóak.

Módosítanák a működési nyilvántartásra vonatkozó rendelkezések több pontját is, hogy az aktívan egészségügyi tevékenységet végző orvosokról, egészségügyi szakdolgozókról minél pontosabb adatok álljanak rendelkezésre az úgynevezett humánerőforrás-monitoring rendszerben.