Találkozunk a Horthyban? Hol?

Gyömrő Horthy Miklós park népszavazás
Vágólapra másolva!
Idilli kisváros látszatát kelti Gyömrő, a nyugalmat legfeljebb a Horthy Miklósról elnevezett park zavarja meg. Horthyról nincs kifejezetten rossz véleménye a helyiek többségének, de azért a park nevével néhányan nem tudnak mit kezdeni. Népszerűsége viszont meg sem közelíti a polgármesterét, akiért sokan rajonganak, hiába vádolják bűnszervezetben elkövetett adócsalással.
Vágólapra másolva!

"Szeressétek egymást!" - ezt üzeni a Szent Valentin félkezű szobra előtt felállított fapad a gyömrői Horthy Miklós parkban. Az üzenet mélységét csak nyomatékosítja a fapadot körbezáró, szív alakban lerakott díszburkolat, és hiába valószínűtlenül giccses az installáció, a pénteki napfényben úgy tűnt, Gyömrőn mindenki igyekszik a manifesztumnak megfelelően élni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Horthy Miklós park szerelemszeglete

Itt minden megkérdezett elégedetten beszélt városáról, dicsérte a polgármesterét, sorolta a fejlesztéseket, és többnyire mosolyogva fogadta az érdeklődést. Még azzal a jellemző jelenséggel sem találkoztunk, hogy amikor valakitől idegenként mondjuk zsebkendőt próbál kérni az ember az utcán, akkor a mozdulataiból és felkapcsolt sebességéből csak arra tudunk asszociálni, hogy alighanem azt gondolja, meg akarjuk erőszakolni.

Megosztó Horthy

A békés kisváros életét azonban némileg felkavarta egy áprilisban meghozott döntés, amelynek értelmében főterét a Szabadság helyett júliustól Horthy Miklósról nevezik el. "Azóta voltak itt tüntetések, folyamatosan kapjuk a szórólapokat, és a Facebookon is mennek a viták pró és kontra" - magyarázta egy 40 éves nő, hogy Horthy neve mennyire beindította a az indulatokat. Az elnevezést ellenzők aláírásgyűjtésbe fogtak, amivel végül elérték, hogy január 6-án népszavazást tartanak a park nevéről.

"Fölösleges hercehurca az egész, nem kellene macerálni a régi nevet, az például nem szül senkiben ellenérzéseket, ellentétben Horthyval" - mondta a nemrég átadott városháza előtt egy bicikliző nyugdíjas. "Horthyról elég sokat olvastam pro és kontra, sok mindent jól csinált, sok mindent rosszul, és azt gondolom, hogy békén kellene hagyni. Minden szavazásra el szoktam menni, de erre nem fogok" - mondta a nő, aki szerint fölösleges költség is lenne a népszavazás megrendezése, és a korábbi név sem zavart senkit.

Nem tudott volna mást csinálni

Ebben nem értett vele egyet a főtéren sétáló erdész, aki szerint a Szabadság tér elnevezés nagyon bolsevikszagú. "Én azt mondom, legyen Horthy park, bár nem nagyon érdekel a téma. Voltak itt birtokai, nagyon sokat tett a településért, bevezetette például a közműveket" - mondta a tősgyökeres férfi, bár idősebb gyömrőiek máshogy emlékeztek, szerintük a kormányzó testvérének, Istvánnak volt itt birtoka.

Horthy történelemben betöltött szerepéről úgy vélekedett, hogy a '30-as, '40-es években nem lehetett volna mást csinálni. "Keleten bolsevizmus, nyugaton nácizmus, szövetséges sehol, ráadásul belülről is nagy volt rajta a nyomás a revizionizmus miatt. A 20. századi magyar történelemben nem sok embert találunk, aki érdemes lenne egy szoborra, de ő igen" - mondta a 38 éves férfi.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Horthy Miklós park

Nem követte azonban mindenki annyira az ellentengernagy pályafutását, mint ő, három 20 év körüli fiatal például azt tippelte, a 18. század szülötte volt Horthy. Bár ennél nem tudtak róla többet, mégsem örültek annak, hogy átnevezik a parkot. "Persze úgysem fogja senki azt mondani, hogy menjünk a Horthyba, mert meg sem értenék. Találkozunk a Horthyban? Hol?"- élcelődött egyikük.

A népszerű máltai lovag

Minden megkérdezett azt mondta, hogy egyre ritkábban, de elő szokott kerülni a helyiek között. "Téma lett, és megosztja a közösséget. Ez politikai kérdés, és eddig Gyömrő a nyugalom szigete volt" - mondta a férfi, aki szerint a gyömrőiek mindig is összetartóak voltak, ennek is köszönhető például, hogy Gyenes Leventét 2010- ben harmadszor választották meg polgármesternek, méghozzá 73 százalékkal.

Gyenesről meglehetősen ellentmondásos kép rajzolódik ki a róla megjelent hírek alapján. Vagyonvédelmi-biztonsági cégének köszönhetően gazdagodott meg, ezt követően lett a város polgármestere 2002-ben. A Magyar Narancs májusi cikke szerint jogtalanul tünteti fel magát a városi honlapon doktorként, ugyanis a Pro Deo Egyetem nemzetközi protokoll szakán doktorált, amely a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségei Szövetsége lovagrend által létrehozott egyetem. Egy májusban indult büntetőperben pedig azzal vádolják, hogy 31 társával együtt csaknem 2 milliárd forint értékben bocsátott ki fiktív számlákat. A perben hét embert - köztük Gyenest - bűnszervezetben elkövetett adócsalással vádolnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A városháza a park mellett

Ennek ellenére nem beszéltünk olyan emberrel, aki ne lett volna elégedett gyömrői munkájával. "Mióta ő a polgármester, Gyömrő robbanásszerűen kiemelkedett a környező települések közül. Itt 10 után nem lehet piázni, nincsenek részegek, nem látsz szemetet, fel van újítva minden. A közbiztonság szintén nagyon jó" - mondta az erdész, és véleményét valamennyi megkérdezett osztotta. A legszigorúbb az az idősebb nő volt, aki a "régi raktárost nem szabad lecserélni"-elvet alkalmazná vele szemben. "Ő is biztos telepakolta magát, de mindenki ezt csinálja. A település meg legalább épül-szépül" - mondta.

A városközpont valóban nagyon tiszta és ápolt, mindenhol felújított utcákat és felújított üzlethelységeket, házakat lehet látni. Többen is kiemelték a remek közbiztonságot, sokak szerint ennek köszönhető, hogy a város lakossága tíz év alatt 10 ezerről 18 ezerre nőtt, nagyon sokan települtek be a vonzó körülmények miatt.