Ötvenmilliárdot kér Balog Matolcsytól

Vágólapra másolva!
Az emberi erőforrások minisztere az egészségügyi dolgozók béremelésére költené a pénz nagy részét.
Vágólapra másolva!

Több mint 50 milliárd forint plusz forrást szeretne az egészségügynek a 2013-as költségvetésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetve - mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a MR1 180 perc című műsorában hétfőn reggel.

Balog Zoltán elmondta, hogy az összeg 90 százalékát az egészségügyi dolgozók béremelésére szeretnék költeni, ezenkívül infrastrukturális beruházásokat is finanszíroznának belőle. Juthatna pénz ebből arra az esetre is, ha ismét túljelentkezés lenne az egyelőre 624 millió forintos kerettel ötszáz orvosnak meghirdetett ösztöndíj-programra - jegyezte meg.

A miniszter hozzátette, hogy a nyugati bérezéssel még sokáig nem lesz versenyképes a magyar orvosok fizetése, de ha valóságos életpályát látnak maguk előtt az orvosok, akkor mérsékelni lehet az elvándorlásukat. Az Emmi vezetője kiemelte: a vagyonjogi, üzemeltetési ügyekben lehetnek konfliktusok az iskolák állami kézbe adása során, de ez a folyamat csak minimálisan érinti a tanulókat.

A pedagógus-sztrájkbizottsággal tartandó keddi tárgyalásról azt mondta: az iskolák állami átvételéről nem tudnak tárgyalni, azzal mindenki rosszul járna, ha ezt a folyamatot felfüggesztenék. A kormány azért küzd, hogy a pedagógus-életpályamodell - amelynek része a fizetésemelés is - akár szeptembertől is beindulhasson, és ahhoz az átadás-átvétel szükséges. Ha nem látjuk, hogy mennyi tanárra van valójában szükség, "akkor a fizetésemelésről sem tudunk beszélni" - fogalmazott.