Fegyházba küldhetik Balla Irma fiát

Vágólapra másolva!
Az ügyész szerint csak a volt fideszes képviselő fia követhette el a gyilkosságot, az ügyvéd szerint erre nincs bizonyíték. Ítélet november végén várható.
Vágólapra másolva!

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt ismét fegyházbüntetést indítványozott az áldozat fiának az ügyész kedden, a Balla Irma-gyilkosság megismételt első fokú tárgyalásán a Debreceni Törvényszéken.

Az ügyész csaknem másfél órás vádbeszédében leszögezte: a megismételt eljárásban nem merült fel új bizonyíték, amely megkérdőjelezné Schönstein Sándornak, az áldozat fiának a bűnösségét. Az ügyész szerint - ellentétben a sajtóban korábban megjelentekkel - nem az a hír, hogy "meghalt Balla Irma önkormányzati képviselő, hanem az, hogy meghalt Balla Irma, az anya, a fia által".

A vád képviselője szerint csak Schönstein Sándor követhette el a gyilkosságot. Az ügyész kizárta a nyereségvágyat, a politikai szálat, a szerelmi vonalat, az ismerősi bosszút, de még annak a D. Lajosnak a szerepét is, aki korábban egy másik bűnügy vádlottjaként kétszer is beismerte Balla Irma meggyilkolását.

Az ügyész kérte, hogy Schönstein Sándor poligráfos vizsgálatának eredményét zárják ki a bizonyítékok sorából, mert arra tanúmeghallgatása során, és nem vádlotti mivoltában került sor.

Magyar György védőügyvéd egy kérdésben értett egyet az ügyésszel, abban, hogy nincs új bizonyíték. Az ügyvéd szerint viszont ez azt jelenti, hogy nincs bűnösség, semmi nem bizonyítja védence bűnösségét, a vád "feltételezéseken, okfejtéseken, tévedéseken" alapul. Magyar György félórás védőbeszédében tarthatatlannak nevezte a vádat, szerinte bizonyítatlan a bűncselekmény, a nyomozóhatóság pedig óriási hibákat követett el.

Schönstein Sándor az utolsó szó jogán ártatlanságának megállapítását kérte.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség a fiát, Schönstein Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Schönstein Sándort, a sértett gyilkossággal vádolt fiát különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt tizenkét évi, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az ügyész súlyosbításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy tárgyalása a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblára.

A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, miután "nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni", illetve "az ügy részbeni felderítetlensége miatt". A megismételt eljárásnak Schönstein Sándor volt a vádlottja.

Az ügyben november 23-án várható ítélet.