Vágólapra másolva!
Kónya Péter hétfőn pert nyert a Honvédelmi Minisztériummal szemben, amely feddésben részesítette egy tavalyi nyilatkozata miatt. A minisztérium azonban továbbra is kitart amellett, hogy az állományban lévő katonák nem politizálhatnak, és fellebbez a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

"A Honvédelmi Minisztérium vezetésének meggyőződése, hogy a Magyar Honvédség tagjai és intézményei - amint ezt az alkotmány is leszögezi - nem folytathatnak politikai tevékenységet" - olvasható abban a közleményben, amit a minisztérium a kormany.hu-n tett közzé. A közlemény szerint a politikai tevékenység nemcsak a szűken vett pártpolitikára, hanem a politikai véleménynyilvánításra is vonatkozik, ugyanis ez veszélyezteti "az állam erőszakszervezeteinek független működését".

A Honvédelmi Minisztérium (HM) azután adta ki a közleményet, hogy hétfőn pert vesztett Kónya Péterrel szemben a Munkaügyi Bíróságon. A döntésről Kónya beszélt az atv.hu-nak: azért perelte be a HM-et, mert a szervezet feddésben részesítette egy 2011-es Magyar Nemzetnek adott interjúja miatt. Akkor ugyanis egyszerre volt a frissen alakult Szolidaritás mozgalom vezetője, és katonaként a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke is.

Az atv.hu szerint a bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Kónya elleni fegyelmit és kimondta: "ha nem pártpolitikai tevékenységről van szó, akkor a szakszervezeti vezetők politikai tevékenysége törvényes az esetben is, ha közben fegyveres erők vagy testületek hivatásos tagjai." A Honvédelmi Minisztérium a keddi közleményben leszögezte, hogy kitartanak korábbi álláspontjuk mellett, és fellebbeznek a hétfői döntés ellen.