Nem tudott megállapodni a kormány a pedagógusokkal

2012.11.13. 19:01

Szombaton folytatódnak a tárgyalások a kormány és a pedagógus-sztrájkbizottság között - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a felek keddi tárgyalása után, Budapesten. A szakszervezeti vezetők szerint, amíg van lehetőség a megoldásra, nem sztrájkolnak.

Balog Zoltán pozitív hangvételűnek nevezte a tárgyalásokat, ugyanakkor jelezte: azon követelés ügyében, hogy ne vezessék be januártól az új rendszert, nem közeledtek az álláspontok. A miniszter úgy látja, szükséges ennek a folyamatnak a gyors levezénylése, azért is, hogy utána be tudják vezetni a pedagógus-életpályamodellt.

A miniszter azt mondta: az életpálya és a béremelés ügyében nem egymással van vitájuk, hanem az Európai Unióval, mert a szervezet kéri az e célra elkülönített összeg zárolását.Azt ígérte, a pedagógusok lesznek az elsők, akiknek a béremelésére fordítják azokat az összegeket, amelyeket a jövő évi költségvetésben szeretnének látni. Továbbá azt kérte, hogy azt a békét, ami ma az iskolákban van, próbálják megőrizni, és a szakszervezeteket ebben működjenek együtt.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke közölte: a köznevelési intézmények átadás-átvételének részleteit tartalmazó törvényjavaslathoz módosító javaslatokat küldenek csütörtökig az oktatási államtitkárságnak. Szerinte nagyon kemény, de konstruktív megbeszélést tartottak kedden. Viszont továbbra is azt szeretnék, hogy a közoktatási intézmények állami fenntartásba vétele ne történjen meg január elsejével. Ebben a kérdésben valóban nem közeledtek az álláspontok - erősítette meg Galló.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: azért ültek le tárgyalni, hogy a sztrájkot elkerüljék. Hozzátette, hogy amíg van lehetőség az egyezségre, addig nem gondolkodnak sztrájkban, de a lehetősége fennáll.