Gyors megoldás a budapesti busztender

Vágólapra másolva!
2.9 százalékos többlethiányt jelentene, ha az állam segítene a BKV-nak pótolni a járművek amortizációját, ezért György István főpolgármester-helyettes szerint a BKV problémáját a költségvetést nem terhelő módon kell megoldani. Mivel a buszok esetében uniós pénzek sem várhatóak és gyors megoldás kellett, a VT-Transman bevonása mellett döntöttek.
Vágólapra másolva!

György István szerint a BKV 800 milliárdos belső eladósodottsága már nemzetgazdasági méretű probléma, amelyet az ország költségvetését nem terhelő módon kell megoldani. A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes erről a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén beszélt Budapesten.

A bizottság azután foglalkozott a témával, hogy Tarlós István főpolgármester kérte Hutiray Gyulát, a bizottság elnökét, a testület foglaljon állást a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) legutóbbi busztendere és a BKK feladatellátási szerződése ügyében. A gazdasági bizottság szerint a BKK közlekedésszervezői szerződését nem kell azonnal módosítani, a midibusztender lefolytatása pedig indokolt.

György István az ülésen azt mondta, ha az állam pótolni akarná az amortizációt, az 2,9 százalékos államháztartási többlethiányt jelentene. A problémát csak az államháztartási szektoron kívül lehet megoldani, mert a kormány elkötelezett az államháztartási hiány tartása mellett - tette hozzá. A főpolgármester-helyettes szerint a kötöttpályás közlekedésnél az unió forrásait is igénybe lehet venni, a buszoknál viszont ilyen nincs, de "a lehető leggyorsabban kell cselekedni", ezért döntöttek a londoni modell, vagyis a külső szolgáltató bevonása mellett.

Ebben az esetben a szolgáltatás kifizetése mellett a kockázatot a szolgáltató viseli: tízmilliárd forint feletti hitelfelvételre és 97 százalékos vagy magasabb szintű üzembiztonságra kötelezik. A bankok visszavásárlási garanciát is kértek a buszgyártóktól, ezt csak a Mercedes vállalta, ezért is nyert a VT-Transman az ő járműveivel.

György szerint ez a modell a BKK számításai szerint 900 millióval kerül többe, mint ha a BKV a régi buszokat futtatja tovább, a finanszírozásból viszont 73 milliárd hiányzik. "Nem ettől a 900 millió forinttól fog megbénulni" a közösségi közlekedés - tette hozzá.

Vitézy szerint mindenképpen kellenek a buszok

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a bizottság előtt azt mondta, hogy jelenleg 230 forgalomképtelen busz van, és ha nem kezelik a helyzetet, ez a szám jövőre 500 fölé emelkedhet. Szerinte a BKK azért tendereztetett, mert a közösségi közlekedés fenntartására vonatkozó kötelezettségét akarta teljesíteni. Hangsúlyozta, hogy nem lépték túl a kötelezettségvállalás megengedett mértékét, semmilyen jogszabályt nem sértettek. Közölte továbbá, hogy akármennyi forrást kap Budapest a tömegközlekedésre, a 150 új buszra akkor is szükség van.

A vezérigazgató a midibusztenderrel kapcsolatban azt mondta, 40 járművet cserélnének így le, mivel a 405-ös Ikarusok a konstrukciójukból fakadóan drágábban üzemelnek, mint egy csuklós busz vagy egy új midibusz.