Vágólapra másolva!
Nagyon nagy a feszültség az LMP-n belül a szombati kongresszus előtt - állítják a párt képviselői. Az alapításuk óta legfontosabb gyűlésen döntenek arról is, hogy megkíséreljék-e az együttműködést az Együtt 2014-gyel. A két év után még mindig az útkeresésnél tartó pártban csak egyben biztosak: az MSZP-vel nem akarnak közösködni, így összellenzéki összefogás nem lesz. 
Vágólapra másolva!

Dilemmázás - nincs más szó, amely találóbban körülírná az LMP elmúlt két évét. Néhány oligarcházás és odaláncolás mellett egyértelműen a belső megosztottság és a véget nem érő útkeresés uralta a pártról szóló híreket az utóbbi időben.

Miután januárban, Schiffer András lemondása után Jávor Benedek vette át a frakció vezetését, egyre több nehézséggel került szembe az LMP. Nem sikerült összegyűjteniük 200 ezer aláírást egy népszavazáshoz, és egyre többször lehetett arról hallani, hogy az ellenzéki összefogásra nyitott Jávor Benedek és az önálló politizálást támogató Schiffer András fémjelezte csoportok között feszültség van. Fél éven belül újabb frakcióvezető-választást tartottak, és bár Jávor a megválasztásakor arról beszélt, hogy ki fogják vinni az utcára a politikát, és tömegdemonstrációkat tartanak, a párt még október 23-án sem szervezett utcai gyűlést, és az LMP-s képviselők szerint is csökkent a támogatottsága január óta.

A párt problémáit tetézte Bajnai Gordon feltűnése és az Együtt 2014 megalapítása, hiszen egyrészt elszipkázta az LMP középutas koncepcióját és partnereit, a Millát és a Szolidaritást, másrészt tovább élezte az ellentétet az LMP-n belül. Schiffer ugyanis azt mondta korábban, semmilyen együttműködést nem támogat Bajnaival, míg Jávor szerint felelőtlenség lenne, ha nem vizsgálnák meg a lehetőségeket.

Nagy a feszültség

A szombati kongresszus dönt arról, hogy az LMP megkezdi-e a tárgyalásokat az együttműködésről az Együtt 2014-gyel, így a párt újabb mérföldkőhöz, illetve potenciális konfliktusforráshoz érkezett. Utóbbit az is alátámasztja, hogy miközben néhány LMP-s képviselő azzal hárította el megkeresésünket, hogy a frakció megállapodott, nem nyilatkoznak a kongresszus előtt, többen mégis szóba álltak velünk.

"Mindig szívesen segítek a médiának, de most bizonytalan vagyok, mert annyira zavaros a helyzet" - mondta egyikük. "Nagyon nagy most a feszültség" - magyarázták mások, hogy miért ódzkodnak a nyilatkozattól. A feszültségre az is magyarázat, hogy többen azt mondták: az alapítás óta ez lesz a párt legfontosabb kongresszusa.

Az MSZP-t kizárják

Jávor Benedek frakcióvezető szerint az LMP-nek három célja van jelen helyzetben: az Orbán-kormány leváltása, az, hogy az esetleges kormányváltás ne vezessen vissza a 2010 előtti politikai helyzethez, valamint az ökopolitikai célok megvalósítása. Mivel a Szolidaritással és a Millával eddig is keresték az együttműködést, a kulcskérdés az, látnak-e esélyt arra, hogy az Együtt 2014-gyel - ezen belül elsősorban Bajnaival - új típusú politikai kultúrát honosítsanak meg, amely nemcsak az Orbán-kormánnyal, hanem az oda vezető úttal szemben is megfogalmaz kritikát.

Fotó: Mudra László [origo]
Schiffer András magyaráz Szilágyi Péternek, Szabó Tímeának és Jávor Benedeknek

Bár Jávor ezt nem mondta ki egyértelműen, az együttműködést az MSZP-vel lényegében kizártnak tartja. "Ha az Együtt 2014 a MSZP-vel való koalíció előszobája, akkor nem veszünk részt benne. Nagyon problémásnak tartjuk a szövetséget a szocialistákkal" - mondta.

Tűz házasítása vízzel

Karácsony Gergely szerint Bajnai belépésével megváltozott az ellenzéki pártok helyzete. Azt mondta, az LMP dilemmája az, hogy az Együtt 2014-et erősítve kétpólusú ellenzéki rendszert hozzanak létre (ahol az MSZP jelentené a másik pólust), vagy önálló politikát folytatva hárompólusút. "Akkor volna értelme csatlakozni az Együtt 2014-hez, ha az ellenzéki, de jobboldali szavazók felé nyitva olyan alternatívát lehetne kialakítani, amely az MSZP nélkül is többséghez jutna" - mondta.

Forrás: Medián
A pártok támogatottságának alakulása a Medián szerint

Karácsony szerint azonban problémát jelent, hogy Bajnaiék csak szavakban nyitnak jobbra, a Medián felmérése szerint a baloldaliaknak szimpatikusak, és a mozgalom értelmiségi támogatói között is baloldaliak vannak. A képviselő azt mondta, nem tapasztal merev ellenállást a párton belül azzal kapcsolatban, leüljenek-e tárgyalni az Együtt 2014-gyel, a kérdés szerinte az, hogy csatlakozni is érdemes-e. Arról is beszélt, hogy szerinte fölösleges csupán az egyfordulós választási rendszer miatt választási együttműködésről tárgyalni, mert a Fidesz bármikor megváltoztathatja a szisztémát.

"Valóban hasonló a dilemma, mint amikor a tűz és a víz házasításáról van szó" - mondta Vágó Gábor képviselő, aki szerint a kérdés az, hogy a Bajnai-féle neoliberális politika és az LMP által képviselt ökopolitika közötti különbséget felülírhatja-e a demokratikus intézmények helyreállításának igénye. Vágó azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az LMP önállóan induljon a választáson, és lát esélyt a győzelemre egyéni körzetekben, ha az ellenzéki pártok közül más nem állít jelölteket. A Medián felmérése szerint azonban hiába szólítanak meg hasonló közönséget, az Együtt 2014-re közel ötször annyian szavaznának, mint az LMP-re (14, illetve 3 százalék).