Az alapfokúnál is könnyebb nyelvvizsga jöhet

Vágólapra másolva!
A szakiskolásoknak szánja az oktatási államtitkárság azt a nyelvvizsgát, amely a jelenlegi alapfokú (B1 szintű) nyelvvizsgánál is alacsonyabb tudást igényel. Ez külföldi munkavállaláshoz kevés, de a statisztikákban jól mutatna.
Vágólapra másolva!

Az alapfokúnál is alacsonyabb szintű nyelvvizsgát hozna létre az oktatási államtitkárság a nyelvoktatási stratégia szerint - írta az Eduline.hu.

"Nálunk az alapfoknak nevezett, és a nyelvtudást már megnevezésében sem kellően értékelő B1 valójában a nyelvtudásskála közepét jelenti, a nyelv önálló használatának képességével. Bizonyos szakmák, foglalkozások ellátásához azonban elegendő az A2 nyelvi szint elérése, illetve dokumentálása" - idézi a lap a stratégiatervezetet.

A magyar nyelvoktatási rendszerben a B1-nek nevezett kategória jelenti az alapfokú nyelvvizsgát, a B2 a középfokút, a C1 pedig a felsőfokút. Az A2 ezeknél kisebb nyelvtudást jelent.

Az Eduline szerint az A2-es szinten nyelvet ismerő tanuló "megért olyan mondatokat és gyakrabban használt kifejezéseket, amelyek az őt közvetlenül érintő területekhez kapcsolódnak, például nagyon alapvető személyes, valamint családdal kapcsolatos információk, vásárlás, helyismeret, állás. Le tudja írni nagyon egyszerű formában a viszonyulását valamihez, a közvetlen környezetében és olyan területeken, amelyek a legalapvetőbb szükségleteket érintik".

Az Eduline szerint elsősorban a szakiskolásoknak szánnák az A2-es nyelvvizsgát. A stratégia szerint a szakiskolásoknak elég lenne, ha az általános iskola végére megszerzett A2-es szintű tudást szinten tartanák. A lap egy szakértőt idézve azt írta, ez a szint nem elég arra, hogy valaki idegen nyelvi környezetben, például külföldi munkahelyen megfeleljen, viszont a statisztikákban jól mutatna, ha a 130 ezer szakiskolai hallgató 5-10 százaléka nyelvvizsgát tenne.