Mosolyogva tért vissza a szabadba a megmentett uráli bagoly

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyik munkatársai elengednek egy mentett uráli baglyot
Vágólapra másolva!
Több hónapon át gondoskodott a Fővárosi Állatkert arról a ritka uráli bagolyról, amelyet nyáron találtak legyengült állapotban a Zemplénben. A nagy testű madár mostanra megerősödött, így csütörtökön visszaengedték a szabadba.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedték csütörtökön azt a ritkaságnak számító uráli baglyot, amelyet nyár derekán legyengült állapotban találtak a Zempléni-hegységben, és a budapesti állatkert segítségével mentettek meg. A nagy testű madár, amely az elmúlt hónapokat a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén töltötte, november közepére erősödött meg eléggé ahhoz, hogy visszatérhessen a természetbe.

Forrás: MTI/Vajda János
A bagoly a szabadulás előtt - hunyorgása olyan képzetet kelt, mintha a madár mosolyogna

A madarat az állatkert munkatársai Jósvafő közelében, az Aggteleki Nemzeti Park területén engedték szabadon csütörtök délután.

Az eurázsiai elterjedésű uráli bagoly számára a Kárpát-medence számít az egyik legnyugatibb élőhelynek, keletre viszont egészen Szahalinig és Japánig lehet vele találkozni - áll az állatkert közleményében. Magyarországi állományát mindössze 100-150 fészkelő párra becsülik, fokozottan védett, természetvédelmi eszmei értéke 100 000 forint.

Forrás: MTI/Vajda János
Ilyen dobozban vitték haza a baglyot az állatkertből