Tíz exrendőrt ítéltek börtönre Debrecenben

2012.11.15. 21:56

A sátoraljaújhelyi rendőrök csempészárut szállító kamionokat engedtek át kenőpénzért cserébe. A bíróság 2 és 4 év közti börtönt szabott ki rájuk, és örökre eltiltotta őket a rendőri munkától.

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tíz volt rendőrt ítélt börtönbüntetésre csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla. A rendőröket korrupció miatt ítélték el, mert határőrként kenőpénzt fogadtak el külföldi kamionosoktól.

A vádlottak a sátoraljaújhelyi kapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályának hivatásos tagjai voltak. Járőrszolgálat ellátásakor célzottan külföldi teherjárműveket ellenőriztek, és különböző összegeket kértek azért, hogy esetenként az elkövetett szabálysértések miatt ne intézkedjenek. A pénzen megosztoztak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság első fokon 2011-ben hirdetett ítéletet S. László és még 14 társa ügyében: S. László elsőrendű és H. Gábor másodrendű vádlottat 3 év 6 hónap börtönre ítélte. További tíz társuk 2 és 4 év közötti börtönbüntetést kapott, öt vádlottat pedig felmentett a bíróság.

A Debreceni Ítélőtábla csütörtökön részben megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését: az ötödrendű vádlott esetében - miután beismerő vallomást tett - a szabadságvesztés végrehajtását öt évre felfüggesztette. A többi bűnösnek kimondott vádlottat - helybenhagyva az elsőfokú ítéleteket - végleges hatállyal eltiltotta a rendőri foglalkozástól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK