Csúcsot dönthet az orvoselvándorlás

Vágólapra másolva!
A béremelés sem tartja itthon az egészségügyi dolgozókat. A Világgazdaság adatai szerint az elmúlt öt évben megháromszorozódott az elvándorlók száma.
Vágólapra másolva!

Szeptember végéig elérte az 1660-at azoknak az egészségügyi dolgozók száma, akik külföldön vállalnának munkát. A Világgazdaság adatai szerint az elmúlt öt évben megháromszorozódott az elvándorlók száma: öt évvel ezelőtt 664-en, tavaly viszont már 1901-en kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól.

A Világgazdaság szerint az idei év újabb csúcsot dönthet annak ellenére, hogy jelentős fizetésemelést kaptak az orvosok és az ápolók.

Az elvándorlók nagyobb része még mindig orvos: az első háromnegyed évben összesen 912 doktor távozott. Az év első kilenc hónapjában 388 ápoló kért hatósági igazolást a kiutazáshoz, míg tavaly egész évben 314-en.

Az elvándorlók számát nem ellensúlyozza a bevándorlóké, 2007-ben még 165-en, 2011-ben csupán 83-an kérték diplomájuk honosítását, az idei első kilenc hónapban pedig 123-an.